Köpvärda fonder i januari - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en stark börsutveckling. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför januari 2017.

Globalt aktieindex har ökat 5 procent, i svenska kronor. Värt att notera att den svenska kronan har stärkts mot den amerikanska dollarn under perioden med drygt sex procent vilket drar ner avkastningen när den räknas om till svenska kronor. Stockholmsbörsen har haft en riktigt stark sex månaders period och utklassat de globala börserna med en avkastning på hela 11 procent inklusive utdelningar.

I absoluta tal har alla fonderna förutom en ökat i värde. De har jämfört med sina kategoriindex klarat sig mycket bra. Hela sju av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex. Det får anses bra.

Bland de fem fonderna med högre risk har utvecklingen varit blandad. Tre fonder har avkastat mer än 6,2 procent. Alltså bättre än globalt aktieindex.

Ny fond till januaris fondlista var Didner & Gerge småbolagsfond. Valet föll väl ut och fonden har haft den högsta avkastningen på 12,3 procent, betydligt bättre än kategorin Nordenfonder. Vårt val bland finansfonder, Blackrock World Finance har avkastat bättre än kategorisnittet för liknande fonder.

Placeras val av infrastrukturfonden First State Global Listed Infrastructure var lyckat. Fonden har utklassat både kategorisnittet och globalt aktieindex till en lägre risk.

Smolket i bägaren är indexfonden SPP Aktiefond Global som har ökat mindre än snittet av liknande fonder. Även den tidigare raketfonden SEB Nordamerika små- och medelstora bolag har fortsatt tappa fart. Fonden lyckades inte upp till kategorisnittet, och är den enda fond som har levererat negativ avkastning.

Bland fonderna med medelhög risk och låg risk har utvecklingen varit bra, två fonder har avkastat mer än 6,1 procent. Alltså i nivå med globalt aktieindex, trots betydligt lägre risk. En fond har haft det tufft att slå sitt kategorisnitt.

Listans två blandfonder har haft fortsatt bra utveckling. Carnegie Strategifond har haft en strålande utveckling och har fortsatt utklassa sitt kategorisnitt. Indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix har högre avkastning än kategorisnittet till en lägre risk.

De båda låg risk-hedgefonderna Merrant Alpha Select SEK och Atlant Stability har levererat en stabil avkastning som är betydligt bättre än sina kategorisnitt.

Utvecklingen för Spiltan Räntefond Sverige har haft det tuffare att slå kategoriindex. Den har lägre risk än kategorisnittet, vilket är en av förklaringarna till den lägre avkastningen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -