Börsen idag: Positiv Öppning

Morgonrapport De amerikanska börserna handlades upp på bred front under onsdagen. Asien har under morgonen tagit täten med fortsatta uppgångar. Ledande terminer indikerar en öppning i positivt territorium för OMXS30.

De amerikanska börserna vände den negativa trenden under gårdagen efter att ha haft det motigt i tisdags. Bäst gick det för bankerna som fick stöd av den förstärkta tron om höjda kortsiktiga räntor sedan ECB och andra centralbanker gett indikationer om detta. Industriindexet Dow Jones stängde upp 0,7 procent medan det bredare S&P500-indexet noterades 0,9 procent högre. Nasdaq kompositindex klättrade med 1,4 procent.



På råvarumarknaden var det fortsatt muntra miner med stora uppgångar för olja. Under dagen kom energidepartement DOE ut med uppdaterade lagerstatistik som visade på en ökning med 0,1 miljoner fat medan den förväntade förändringen låg på en minskning om 2,2 miljoner fat. Trots detta steg WTI-oljan som stängde 0,5 dollar högre på 44,8 dollar per fat. Nordsjöoljan noterades samtidigt upp 0,7 dollar till 47,4 dollar per fat.

För basmetallerna bjöd dagen inte på några stora överraskningar. De flesta metaller handlades något högre medan zinkpriset gick motströms och backade något. Anledningen till prisuppgången är de senaste dagarnas svagare dollar, som noterades till sin lägsta nivå mot euron på över ett år. Ädelmetallerna följde med övriga metallers resa uppåt och guldet noterades vid stängning 1,9 dollar högre till 1249,1 dollar per uns.

På den amerikanska bolagsfronten stack kontorsmaterialskedjan Staples ut efter att aktien, precis innan stängning, eldats på av ett budrykte från private equity-firman Sycamore på 10,25 dollar. Aktien ökade 8,5 procent till 9,9 dollar på nyheten. Ett annat uppköp som uppmärksammades var Nederländska Philips köp av Spectranetics för ett enterprise value på cirka 1,9 miljarder euro. Spectranetics steg 26 procent på beskedet. Cypress Semi, som efter ett avtal med Apple fått en höjd rekommendation och uppjusterad riktkurs av den brittiska storbanken Barclays, steg med 8,7 procent.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades upp 1 punkt till 2,22 procent.

Asien utvecklades överlag positivt under morgonen. Det japanska indexet Nikkei stängde runt de högsta nivåerna på två år efter en bra dag för techsektorn. Klockan 07.30 handlades japanska Nikkei 0,4 procent högre. Vid samma tidpunkt handlades Shanghai Composite och Hong Kongs Hang Seng upp 0,2 respektive 0,8 procent högre.

På hemmaplan har vi ett antal rapporter att se fram emot. Kappahl släppte sin rapport för det brutna räkenskapsåret nu klockan 07.30 och klockan 08.00 får vi besked om hur det egentligen ligger till med H&M, då bolaget redovisar sina siffror. Ett antal bolag handlas också exklusive utdelning. De som särskilt bör noteras är Klövern, Fast Partner, Sagax och Victoria Park.

Nu under morgonen släpper också SCB statistik över den svenska ekonomins utveckling med nya detaljhandelssiffror och siffror över utlåningstillväxten till svenska hushåll (kl. 09.30).

För den makrointresserade blir dagens första större händelse det preliminära tyska konsumentprisindexet för juni som släpps klockan 14.00. Analytikerna väntar sig att detta ligger kvar på en oförändrad nivå. Klockan 14.30 redovisar USA statistik över den kvartalsvisa bruttonationalprodukten som väntas ha stigit med 1,2 procent jämfört med samma period föregående år. Vid samma klockslag offentliggörs också de nytillkomna ansökningarna om arbetslöshetsersättning som kan tänkas ge en hint om den amerikanska arbetsmarknadsutvecklingen. Här ligger prognosen på 240 000 nytillkomna ansökningar.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -