Börsen tappar mark

Börs Stockholmsbörsen öppnade tydligt upp på torsdagen men trendar nedåt under dagen. Det initiala dragloket H&M tappar tempo.Telia trotsar nedgångarna och stiger.

Efter en kortvarig öppning uppåt sökte sig Stockholmsbörsen nedåt på torsdagen. Sentimentet svängde i takt med att dragloket H&M efterhand tappade mark medan marknaden smälte rapporten.

OMXS30 var omkring klockan 13.30 ned 0,1 procent till 1.630, med aktier för 8,5 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. H&M stod för en dryg tredjedel av omsättningen.

H&M:s rörelsemarginal i mars-maj, 14,9 procent (14,8), överträffade SME-förväntningarna med 1,2 procentenheter, och bolaget var ovanligt tydligt med sina förväntningar på e-handeln: den tros kunna växa med 25 procent per år och vara lika lönsam som de fysiska butikerna.

H&M-aktien steg 5 procent i öppningshandeln, men på rapportkonferensen sades att årets försäljningstillväxt får svårt att nå målet på 10-15 procent efter första halvårets 9 procent, och aktien drog sig nedåt för att så småningom handlas på båda sidor av nollstrecket. Klädkedjan spår även högre prisnedsättningar i tredje kvartalet än i fjol.

Även H&M-konkurrenten Kappahl visade sitt resultat för mars-maj. Också här var rörelsemarginalen bättre än väntat, 9,8 mot 9,0 procent, och aktien steg initialt men var efter lunch i stället ned 3 procent. På minussidan lyfte vd Danny Feltmann i en kommentar till Direkt fram att den jämförbara försäljningen utvecklades svagt under kvartalet, plus 0,5 procent, eftersom vädret och konkurrensen varit utmanande.

Telia hade ledartröjan inom OMXS30 med plus 2,1 procent. Enligt Dagens Industri har intresset bland riskkapitalbolag för att investera i teleoperatören ökat på dels förhoppningar bland kortsiktiga aktörer om att kunna göra snabba förändringar i bolaget, dels antaganden hos mer långsiktiga aktörer om att Telia ska kunna leda en branschkonsolidering. Aktivistfonden Cevian ska enligt Di - frontfiguren Christer Gardell avböjer kommentarer - eventuellt ha tagit en position i Telia via en depå i London.

Analyshuset Edison har tagit upp Neurovive till bevakning, med en riskjusterad diskonterad värdering på 30 kronor per aktie, vilket bidrog till att Neurovive klättrade hela 68 procent till 7:05 kronor. Edison, med bas i London, har Neurovive som en så kallad research client, vilket innebär att Edison får betalt av bolaget för bevakningen.

Bränslecellsbolaget Powercell steg på First North sedan bolaget rapporterat om en icke-bindande avsiktsförklaring från det tyska ministeriet för transport och digital infrastruktur, tillsammans med ett större konsortium. Enligt Powercell ingår BMW, Daimler, Ford och VW i konsortiet. Powercellaktien avancerade drygt 4 procent.

Sågverksbolaget Bergs Timber vände till vinst för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret: 16,1 miljoner kronor var nettoresultatet och även omsättningen steg markant. Aktien handlades upp drygt 5 procent.

Avanza har utsett Länsförsäkringar Banks vd Rikard Josefson till vd i en rekryteringsprocess som var över på ett par veckor i stället för det dryga halvår det tog att hitta företrädaren. Nyförvärvet uppges ha "kärleken till kunder, teknik och bank" enligt ordförande Sven Hagströmer, och aktien steg 3,5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -