Scandi standard upp på svag börs

Börs Stockholmsbörsen tyngdes av nedgångar på onsdagen och kursfallen drabbade de flesta sektorer, med undantag för dagligvaror och kraftbolag.

Utvecklingen var dessutom likartad på de ledande Europabörserna.

Vid 13.10-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 backat med 0,5 procent till 1.620. Omsättningen uppgick då till 6,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Den problemtyngda klädkedjan H&M, som på torsdag kommer med sin rapport för andra kvartalet, klarade sig dock lindrigt undan för dagen och handlades upp 1,4 procent till 203:50 kronor.

Lundin Petroleum lyckades däremot trots ett stigande oljepris inte ta sig uppåt - i stället tappade aktien 0,4 procent. Oljebolaget har sålt 39 procent av en licensandel i norska Brynhildfältet till Cape Omega för 774 miljoner norska kronor.

Auriant Mining föreslår en delvis garanterad nyemission på 178 miljoner kronor. Samtidigt lämnar gruvbolaget en prognos om ett ebitda-resultat på 14 miljoner dollar för 2017. Aktien straffades med en nedgång på hela 22 procent.

Affärsvärlden har i det senaste numret av tidningen rekommenderat sälj för Peab och Bonesupport. Peab reagerade med att sjunka 1,9 procent och Bonesupport tappade 0,7 procent.

Scandi Standard avancerade däremot ytterligare drygt 8 procent, efter en rejäl kursuppgång redan på tisdagen. Kycklingproducenten, som på tisdagen aviserade ett förvärv i Irland, har nu fått se Carnegie höja sin rekommendation till köp från tidigare behåll.

First North-bolaget Powercell förbereder en leverans av bränslecellssystemet PS-5, som presenterade på en mässa i Hannover i april, till kinesiska China Fuel Cell Energy. Powercell handlades 4 procent högre.

CLX fick en köprekommendation när Danske Bank inledde bevakning av aktien och kursen klättrade 2 procent.

Evolution Gaming var upp 1,6 procent, sedan Nordea höjt sin riktkurs för aktien till 480 kronor från tidigare 420, och med en upprepad köprekommendation. SEB har också höjt sin riktkurs för bolaget till 465 kronor med bibehållen köprekommendation.

First North-listade energiteknikbolaget Salt X steg 11 procent, utan någon offentliggjord nyhet, och har därmed lyft 139 procent bara under den senaste månaden. Jämfört med för tolv månader sedan är aktiens uppgång 834 procent.

Bland börsnykomlingarna välkomnades Iapotek som gjorde sin första dag på Aktietorget. Aktien fick ett svalt mottagande och handlades till kursen 2:66 kronor, nästan 20 procent under teckningskursen som var 3:30 kronor.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index den 28 juni

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -