Senaste månadens bästa ETF:er

Fonder ETF: Placera tar pulsen på den snabbrörliga ETF-marknaden för att se hur investerarna har agerat den senaste månaden. En sak som överraskar är utförsäljningen av teknikaktier. (Uppdaterad)

Det har varit en fortsatt stark månad för aktieinvesteringar. Flera ledande index, där ibland tyska DAX, tekniktunga Nasdaq och Dow Jones har nått nya rekord.

Världens största kapitalförvaltare Blackrock rapporterade att kapitalinflödet till ETF:er har varit rekordstort under 2017. Den senaste månadens vinnarlista innehåller både USA- och Europa ETF:er men också fonder inriktade mot företagsobligationer. Klart populärast under perioden var exponering mot stora amerikanska bolag.

De mest populära ETF-valen var Ishares Cores S&P 500 ETF och världens största och mest likvida ETF, SPDR S&P 500 ETF.  Båda fonderna följer utvecklingen för de 500 största amerikanska bolagen.

I spåren på de stora nettoinflödena till de börshandlade fonderna, nådde S&P 500 en ny toppnotering på indexvärdet 2 453 punkter den 19 juni. Årets uppgång summeras nu till knappt 9 procent exklusive utdelningar.

Längre ner på vinnarlistan hittar vi Ishares Russell 2 000 som investerar i de 2 000 största småbolagen på den amerikanska marknaden. Det innebär ett skifte och ny lust för småbolag jämfört med tidigare då ETF-investerarna nettosålde tillgångsklassen under våren.

Intresset är fortsatt stort för amerikanska företagsobligationer. Den mest nettoköpta ETF:en på temat är iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF. Det är en av världens största företagsobligations-ETF:er som investerar i en bred portfölj med hög kreditvärdighet.

Investerarnas intresse är fortsatt stort för europeiska placeringar. Vi hittar totalt tre ETF:er med anknytning till Europa på vinnarlistan. Mest kapital har Vanguards FTSE Europé ETF fått in. Fonden följer ett brett Europaindex med över 1 200 bolag. Storbritannien väger tyngst med knappt 30 procent och Sveriges andel är drygt 5 procent.

I slutet på vinnarlistan hittar vi börshandlade fonder med inriktning mot amerikanska finansaktier samt statsobligationer på tillväxtmarknader.

ETF-investeringar i tillväxtorienterade teknikbolag ratas istället. Det samma gäller ETF:er med fokus på guldbolag. Dessa fonder har haft störst nettoutflöde senaste månaden.

Technology Select Sector SPDR Fund investerar i de 72 största amerikanska teknikaktierna. Stora teknikbolag som Apple, Google, Amazon, Facebook och Microsoft.

VanEck Vectors Gold Miners ETF och VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF har haft utflöden till viss del på grund av investeringsförändringar. Den förstnämnda investerar i ett 50-tal guldgruvbolag främst i Kanada och Australien.

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF har histroriskt haft en betydligt högre risk med fokus på mindre etablerade gruv- och prospekteringsbolag. Man valt att ombalansera investeringar från mindre bolag till större gruvbolag, vilket skedde i juni.

Anledningen är att ETF:n varit väldidgt populär och starka nettoinflöden gjort att den blivit för stor. Det har skapat problem med budplikt i flera av innehaven. Fler investerare som vill ha exponering mot mindre gruv- och prospekteringbolag har valt att lämna fonden. 

Det har varit betydande utflöden från SPDR DOW Jones Average Fund som replikerar de 30 storbolag som ingår i Dow Jones index. Längre ner på listan har investerarna även nettosålt kapitaltunga sektorer som fastigheter och kraftbolag. Den typen av investeringar är känsliga för höjda marknadsräntor.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -