Spännande makrovecka för EMU-området

Makroveckan I veckan som kommer blir det en hel del fokus på EMU-området med viktiga konjunktur- och inflationssignaler. Dessutom fortsätter Brexit-förhandlingarna.

I en lite rumphuggen vecka lyckades den svenska börsen prestera en uppgång på runt 0,5 procent. Det finns dock en risk att vi startare den här veckan i negativt territorium eftersom de flesta europeiska börser avslutade förra veckan svagt medan vi själva firade midsommar.

Noterbart från veckan som gick är att oljepriset fortsatt att sjunka och att Brentoljan nu handlas runt 46 dollar per fat efter att ha återhämtat en del av nedgången under natten mot måndag.

Brexit-förhandlingarna har nu inletts och den brittiska premiärministern Theresa May har kommit med ett första förlag kring EU-medborgarnas rättigheter i Storbritannien. Förslaget fick ett svalt mottagande och även i övrigt tycks EU-ledarna beredda att sätta hårt mot hårt. En hård Brexit kanske ligger närmare till hands än marknaden i utgångsläget tycks tro.

Theresa May - Storbritanniens premiärmininster

I veckan som kommer får vi en hel del tunga makrosiffror för EMU-området. Det tyska IFO-indexet publiceras på måndag och är en viktig värdemätare på tillståndet i Europas viktigaste ekonomi. På torsdag presenteras konjunkturbarometern för hela EMU-området och på fredag de första preliminära siffrorna över inflationen i juni.

En hel del viktiga amerikanska siffror också. Där väljer vi att lyfta fram hushållens konfidensindikator som publiceras på tisdag samt fredagens inflationssiffra (PCE-deflatorn).

Stefan Ingves - Riksbankschef

För svenskt vidkommande är det siffran över hushållsutlåningen som kan bli riktigt intressant. Börjar amorteringskraven att bita eller fortsätter lånefesten? 

Måndag

Tyska IFO-index, som mäter humöret i näringslivet, blir en viktig värdemätare på konjunkturtillståndet i Europas största ekonomi. Indexet väntas ligga kvar på en hög nivå och indikera fortsatt hygglig tillväxt. I USA väntas orderingången till industrin ha sjunkit något i maj.

Tisdag

Ganska tomt på makroagendan men hur förtroendet bland amerikanska hushåll utvecklas kan bli en liten rysare. För trots att hushållen uttryckt sig optimistiskt kring det ekonomiska läget har man varit relativt försiktiga konsumenter. Indikatorn kan därför ha sjunkit mer än väntat.

Onsdag

Penningmängdstillväxten i EMU-området är en siffra som ECB bevakar noggrant. Det finns hos banken en viss besvikelse över att den inte tagit bättre fart och fortsatt svaga siffror kan göra banken tveksamma till en första åtstramning av penningpolitiken.

Torsdag

Vi väntar fortfarande på att amorteringskraven och andra åtgärder ska börja ge mer märkbara effekter på hushållsutlåningen. Frågan är om vi får se en viss nedtrappning i maj. Annars stor fokus på barometerindikatorn för EMU-området där det väntas en mindre uppgång från en i utgångsläget hygglig nivå. Det kan ge riskaptiten en liten skjuts uppåt.

Fredag

Viktiga kinesiska inköpschefsindex publiceras under natten mot fredag. Bra siffror skulle troligen ge asiatiska börser ett lyft som i sin tur kan sprida sig till Europa. Inflationen i EMU-området väntas ha sjunkit i juni till en nivå som ECB troligen tycker är bekymmersam. Håll också koll på den amerikanska deflatorn för privat konsumtion. Ett mått på inflationen som Federal Reserve bevakar nog. Ett svagt utfall kan bidra till att förväntningarna på nya räntehöjningar minskar väsentligt.    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -