Enquest lyfter på stigande börs

Börs Börsen i Stockholm handlades med positiv tendens på måndagen efter att New York-börsen steg i fredags och Asienbörserna stigit på måndagsmorgonen. Oljebolagen Lundin Petroleum och Enquest gick starkt.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 12.20 upp 0,3 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då knappt 6 miljarder kronor.

Överlag har de europeiska börserna stigit något på måndagen med den italienska börsen drygt 1 procent högre, vilket var bäst i Europa. Banksektorn har gått bra i Italien efter att det nåtts en lösning för de problemfyllda bankerna Veneto Banca och Banca Popolare di Vicenza. Även svenska banksektorn har gått väl med uppgångar mellan 0,2 och 0,8 procent för de fyra storbankerna i öppningshandeln.

Oljepriserna har återhämtat sig något de senaste dagarna efter att förra veckan tangerat nivåer kring 10-månaderslägsta. OMXS30 leddes av oljebolaget Lundin Petroleum som, med hjälp av det högre oljepriset och en riktkurshöjning, noterades knappt 2 procent upp. Sämst inom storbolagsindexet gick det för SCA-avknoppningen Essity, som tappade drygt 1 procent.

Bland mindre oljebolag rusade Enquest 7 procent efter nyhet om att flaggskeppsfältet Kraken har börjat producera olja. Enquest har tidigare sagt att produktionen vid fältet skulle vara i gång senast vid halvårsskiftet, vilket alltså blivit fallet. Enquest kontrollerar 70,5 procent av Kraken, ett fält med uppskattad maxproduktion om cirka 50.000 fat per dag.

Georgi Ganev, vd i it-återförsäljaren Dustin sedan 2012, har utsetts till ny vd i Kinnevik med tillträde den 1 januari 2018. Kinneviks blivande vd avser att bygga upp ett "betydande långsiktigt aktieinnehav" i Kinnevik.

Bland Georgi Ganevs fördelar lyfte bolagets ordförande fram telekombranscherfarenheterna från fem år i Tele2 samt därpå vd-jobb i sektorn, liksom resan med Dustin från relativt litet till börsnoterat bolag. Kinnevik steg 0,8 procent medan Dustin var ned omkring 2 procent.

Två brasilianska dotterbolag till Getinge utreds för misstänkt kartellbildning, enligt ett pressmeddelande från medicinteknikbolaget i lördags. Aktien tappade 0,9 procent.

På makrofronten visade IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland en oväntad uppgång till 115,1 i juni, från 114,6 i maj. Juniutfallet var den högsta noteringen sedan 1991. På den penningpolitiska scenen har Fed-chefen i San Francisco, John Williams, under morgonen svensk tid talat för fortsatt gradvisa räntehöjningar i USA.

Under eftermiddagen väntas USA-statistik i form av order varaktiga varor för maj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -