Att bli bländad av Fagerhult

Aktieanalys Fagerhult har växlat upp tillväxttakten genom förvärv. Dessutom väntas lönsamheten bli bättre. Vid första anblick känns aktien ändå dyr, men vad får kvalitet egentligen kosta?

Belysningskoncernen Fagerhult är ett kvalitetsbolag med god historik. Det grundades av Bertil Svensson 1945.

Hans familj är fortfarande storägare med drygt 7 procent av kapitalet. Huvudägare är investmentbolaget Latour med nästan 50 procent av aktierna. Det är en fin kvalitetsstämpel.

Under det första räkenskapsåret omsatte Fagerhult 13 000 kronor. Idag sysselsätter fabriken i Fagerhult 650 personer och koncernen som helhet har flera tusen anställda. Bolaget finns representerat i ett 20-tal länder och har sju tillverkningsanläggningar runt om i världen.

Sedan 2009 har omsättningen vuxit med 6-7 procent i snitt per år och vinstmarginalen har ökat succesivt. Lönsam tillväxt är något som älskas av investerarkollektivet och aktien har sedan 2009 tiofaldigats i värde.

Enligt prognoserna som ligger ska tillväxttakten nu trappas upp. Mycket tack vare köpet av den tyska koncernen WE-EF som flaggades i vintras. Affären blev klar i mars månad och nyförvärvet ska stärka upp affärsområdet Outdoor Lighting som idag är en mindre del av helheten. Utomhusbelysningen är en nisch med stor potential där Fagerhult vill växa.

Bolaget har också tagit fram egna LED-lösningar för större vägnät. Det är stora trender som driver behovet av energieffektiv utomhusbelysning i nya urbana stadsmiljöer. Fler människor ska vistas på gatorna, som ska kännas trygga under dygnets alla timmar. Samtidigt ska belysningen vara miljösmart och anpassningsbar.

Outdoor ökade omsättningen dramatiskt i första kvartalet. Intäkterna uppgick till 175 Mkr vilket kan ställas i relation till 54 Mkr under fjolårets första kvartal. Även justerat för förvärv växte intäkterna med närmare 60 procent organiskt.

När WE-EF helt inkorporerats är målsättningen att affärsområdet ska omsätta 1 miljard kronor på årsbasis, vilket vore ett gott lyft för koncernen.

Byggboomen i Nordeuropa, inte minst i Sverige, har bidragit till ökad försäljning inom det främsta affärsområde Indoor Lighting. Indoor rymmer idag närmare 60 procent av intäkterna. Men det är inte bara nyproduktion som driver försäljningen. Äldre belysningssystem ersätts i en ökad takt mot modern LED-teknik, i ett led att skapa kostnads- och energibesparingar i både privata och offentliga rum.

Av koncernens totala försäljning är 85 procent numera LED-teknik. Det är en ytterligare ökning mot fjolårets redan höga 77 procent. Nuvarande försäljningen av traditionell belysningsteknik är kopplad till ett fåtal regioner, men bolaget bedömer utmaningen på dessa marknader som snart avklarad.

Det tredje affärsbenet kallas Retail. Försäljningen sker mot ledande butikskedjor bland annat i modebranschen och dagligvaruhandeln. Delar av retail-sektorn seglar i motvind, främst modeindustrin. Men trots det visade affärsområden en god tillväxt i kvartalet. Totaltsett stod intäkterna här för knappt 30 procent av försäljningen.

De tre affärsbenen, Outdoor, Indoor och Retail kompletteras nu med ett övergripande teknikområde kallat Controls & Connectivity.

Geografiskt har Fagerhult en stor exponering mot Storbritannien som står för 25-30 procent av intäkterna. Valutachocken efter fjolårets brexit-besked fick därför direkt effekt. Bara i juni 2016 minskade resultatet med 2 Mkr som följd av att pundet klappade ihop.

På tolv månader har den brittiska valutan försvagats med 9 procent mot kronan. Men euron har stärkts med 5 procent under samma tidsperiod, vilket i viss mån neutraliserar valutatappet.

Rent affärsmässigt märks inga motgångarna på brittiska öarna. I första kvartalet ökade försäljningen i lokal valuta med 14 procent. Men efter valutaomräkningen krymper ökningen till knappt 5 procent. Prognosen som ligger för 2017 är en oförändrad försäljning mot i fjol, mätt i svenska kronor.

I och med det senaste bolagsköpen i Tyskland flyttar Fagerhult fram sin position inom affärsenheten Övriga Europa. Intäkterna från Eurozonen väntas öka med hela 60 procent under 2017.

I Nordeuropa, som stod för 40 procent av omsättningen, väntas en intäktsökning på 8 procent, vilket är något lägre än under 2016. I Afrika, Asien och Australien förväntas en tillväxt på 9 procent, enligt Factset.

Kapitalet har flödat till Europa och den ekonomiska återhämtningen syns på gräsrotsnivå. Därför är det inte för inte som Fagerhults nysatsningar, och ökade exponering mot regionen, är extra intressant.

Under fjolåret var orderingången rekordhög, över 1 miljard kronor i respektive kvartal. Under årets första tre månader steg orderingången till 1,3 miljarder kronor, en ökning på 15 procent.

Analytikerna kastar ytterligare ljust skimmer över Fagerhult. I år förväntas försäljningen stiga med 19 procent till 5,3 miljarder kronor. Året därefter ska intäkterna öka med ytterligare 10 procent. Lönsamheten ska hänga med högre. I år väntas en rörelsemarginal på nära 12 procent och 2018 hela 14 procent.

Lönsam tillväxt är en våt dröm för aktiekollektivet som inte varit sena med att handla upp aktien. På årets vinstprognos är värderingen redan p/e 27, som sjunker till p/e 23 på 2018. Vid första anblick ett högt pris att betala, men med hänsyn taget till lönsamhetsförbättringen avskräcker inte prislappen lika mycket. PEG-talet baserat på årets väntade resultat är bara 1,3.

Bolaget har en nettoskuld på 1,9 miljarder kronor, motsvarande 2,6 gånger Ebitda-resultatet på rullande tolv månader. Justerat för skuldsättningen ökar vinstmultipeln till 29 på 2017-års förväntade resultat.

Prislappen är välmotiverade men också rimlig. Det skulle därför krävas ännu finare siffror än de som ryms i prognosen för att Fagerhult ska överraska positivt under de kommande månaderna.

Aktier som Fagerhult gör sig mycket bra i en långsiktig portfölj. Men inom vår tidshorisont på 3-6 månader bedöms potentialen som begränsad. Rekommendationen stannar vid neutral men ta chansen att plocka upp aktien om vi får en sommarsvacka på börsen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fagerhult Group Neutral 123,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -