SSAB: Gott stöd från huvudägaren

Börs SSAB upplever ett fortsatt gott stöd från huvudägaren Industrivärden, enligt vd Martin Lindqvist

Vd Martin Lindqvist  säger detta till Nyhetsbyrån Direkt efter tisdagens kapitalmarknadsdag, apropå mediauppgifter om att den nya regimen i Industrivärden skulle vara föga intresserade av den konjunkturkänsliga stålsektorn jämfört med mer stabila sektorer som exempelvis fastigheter.

"Alla säger ju att, och man kunde ju läsa i tidningen att SSAB var något Industrivärden inte var speciellt intresserade av som ägare", säger Martin Lindqvist inledningsvis.

Bland det som stått att läsa finns TV4-journalisten Jens B. Nordströms bok Tronstriden (Lind & Co, augusti 2016), där Industrivärdens förra ordförande Sverker Martin-Löf i en utsaga om vad hans efterträdare Fredrik Lundberg tros hysa för uppfattningar om de olika innehaven om SSAB säger: "Ointresserad. Kan tänka sig sälja aktieinnehavet."

Martin Lindqvist till Direkt igen:

"Vi har inte upplevt det, utan i stället ett fortsatt stort stöd och ett fortsatt stort intresse för SSAB."

Både Industrivärden och den finska storägaren Solidium - som är kapitalmässigt störst och röstmässig tvåa - deltog i SSAB:s nu årsgamla nyemission på 5 miljarder kronor med sina respektive andelar, något Martin Lindqvist tror att de tycker var ett bra beslut oaktat det kraftiga kurslyftet sedan dess.

"Vi har många olika typer av ägare och är väldigt nöjda med våra två huvudägare. Vi tycker de stödjer oss och vår strategi, vilket de visade tydligt vid nyemissionen."

Har du något annat exempel på tydlig support från Industrivärden än att de deltog i nyemissionen?

"Jag tycker att de är intresserade. Fredrik [Lundberg, red anm] har varit och besökt oss i Oxelösund och under en heldag tagit del av vår strategi och sett produktionen."

Industrivärden är den röstmässigt största ägaren i SSAB med 18 procent av rösterna och 11 procent av kapitalet. Solidium, finska statens bolag, äger 11 procent av rösterna och 17 procent av kapitalet. Industrivärdenveteranen Bengt Kjell (investeringschef 2002-2010, numera styrelseledamot) är styrelseordförande i SSAB.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -