Sommarstiltje plågar Heta Listan

Heta Listan Detta var den andra veckan i rad med motgång för listan. Våra tre senaste satsningar visar alla lite minus. Kanske är det sommarstiljen som redan infunnit sig.

Stockholmsbörsen som helhet backat 0,3 procent senaste veckan men humöret är sämre på listan. En bra start med vinst i Alimak har krympt till en förlust på 1 procent. D. Carnegie har sjunkit 3,8 procent under vår trigger.

Raysearch var förra veckans kandidat. Aktien har kvalat in på listan men tappat 2,7 procent sedan dess.

Aktierna på listan svänger generellt mer än övriga börsen, så att resultaten varierar är att förvänta. Under flera månader har vi haft en stark period på börsen och bland aktierna på listan. Nästa vecka gör vi en halvårsavstäming och synar resultaten så här långt.

Sommaren beskrivs ofta som en lugnare period på börsen. Det betyder nödvändigtvis inte att börsen ska gå dåligt, men handelsaktiviteten krymper vilket påverkar enskilda aktier olika mycket.

Ser vi till trenden på Stockholmsbörsen (OMXSPI) rör vi oss sedan början av maj i en trendkanal med golv kring nivån 574 och tak vid 598. När rapporterna dundrar in från andra kvartalet lär vi bli varse om fortsatt riktning kommande månader.

Vi har fortfarande flertalet aktier i stigande trend att bevaka. Men skillnaderna bolagen emellan har ökat. Det har således blivit svårare att välja rätt. Till exempel gruvbolaget Boliden har etablerat en nedåtgående trend i vårat korta perspektiv.

Banksektorn är också svagare än tidigare. Men starkast i sektorn är Nordea. Hennes & Mauritz sjunker djupare och den negativa trenden i aktien har hunnit fylla två år. Aktien har stor påverkan på Storbolagsindex.

Denna vecka presenteras inga nya affärsförslag. Vi avvaktar utvecklingen och återkommer i nästa vecka.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -