Skistar - rekordår och skyhög värdering

Aktieanalys Skistar går mot ett nytt rekordår, mycket tack vare mark- och bostadsförsäljningar. Aktien har rusat och värderingen ser trots ett rejält vinstlyft sedvanligt skyhög ut.

Skistar kan se tillbaka på ännu en stark skidsäsong. Starten på säsongen blev lite trevande men det tog sig sedan bra och för niomånadersperioden september till och med maj rapporterar Skistar sin högsta vinst någonsin, 20 procent högre än för ett år sedan.

Mats Årjes, vd

Vd Mats Årjes lyfter i den färska rapporten för tredje kvartalet, mars till maj, fram Valles skidveckor i januari, tre bra sportlovsveckor, konferensverksamhet och ökade exploateringsvinster som huvudorsaker till det starka resultatet.

För Skistar har mycket av utmaningen de senaste åren handlat om att fylla upp anläggningarna mellan loven. Skolorna har blivit allt mer ovilliga att bevilja ledigheter vilket leder till att loven snabbt fylls upp men att perioderna däremellan blir svårare att fylla upp.

Familjer med barn i förskoleålder, utan barn eller med vuxna barn, pensionärer och företag är målgrupper att bearbeta för att fylla upp anläggningarna mellan loven. Valles skidveckor är ett exempel på hur bolaget jobbar med detta. Det är erbjudanden riktade till barnfamiljer under lågsäsong i januari.

Valle, skidlärare

Utländska gäster är en annan viktig målgrupp. Det är bland annat fler utländska besökare som väntas strömma till när flygplatsen i Sälen/Trysil står färdig lagom till skidsäsongen 2019/2020. Skistar är med som delfinansiär i projektet som även får en hel del offentligt stöd.

För ungefär ett år sedan förvärvade Skistar två tredjedelar av aktierna i österrikiska St Johann in Tirol. Skistar är redan idag den dominerande aktören i Skandinavien när det gäller skidturism så större tillväxt-grepp är nästan tvunget att ske nere på kontinenten.

Stora projekt väntar nu i St Johann och investeringsbudgeten för den kommande vintern ligger på cirka 165 Mkr. Det är bland annat nya liftar och en utbyggd snötillverkningskapacitet som behövs. St Johanns bidrag under räkenskapsårets första nio månader är en rörelseförlust på -5 Mkr.

Även i Skandinavien kommer Skistar att genomföra stora investeringar, 282 Mkr totalt sett. Det är huvusakligen ersättningsinvesteringar och moderniseringar som genomförs. Även utbyggd snökapacitet står på agendan.

Röda Rappet, skidbacke

Totalt omsatte Skistar 2,2 miljarder kronor under de tre första kvartalen i räkenskapsåret 2016/2017. Det är 18 procent mer än för ett år sedan. Räknat enbart på intäkterna från skidanläggningarna blev ökningen 10 procent.

Försäljning av liftkort svarar för drygt hälften av intäkterna i Skistar. Skipass-försäljningen ökade med 13 procent och tillskottet av St Johann stod för knappt halva ökningen. Det är till stor del prishöjningar som drivit omsättningsökningen. Antalet skiddagar i Skistars anläggningar, där en skiddag räknas som en dags skidåkning med ett Skipass, var 5,1 miljoner vilket var oförändrat jämfört med året innan.

Logi är en annan viktig intäktskälla. Räknat på antalet nätter föll logibokningarna med 4 procent under de första nio månaderna. Det är delvis en effekt av att hotellen i Trysil numera har en egen bokningsorganisation. Även borträknat detta föll dock bokningarna med 2-3 procent. Eftersom liftkortsförsäljningen ändå ökar innebär det att besökare bor i andra stugor än Skistars.

Intäkter från tomt och markförsäljning samt försäljning av andelar av bostadsrättsföreningar och Vacation Club har varit de stora tillväxtdrivarna under säsongen. De ökade sammanlagt med 315 procent, eller knappt 170 Mkr. Resultateffekten från försäljningarna ökade med 82 Mkr vilket kan jämföras med Skistars totala vinstökning på 88 Mkr.

Det var främst i det nyss avslutade tredje kvartalet som effekten från försäljningarna var stor. Resultateffekten i kvartalet var 64 Mkr mer än i fjol vilket kan jämföras med vinstökningen på 35 Mkr. Jämfört med snittprognosen inför rapporten blev utfallet i tredje kvartalet bättre än väntat vilket uteslutande berodde på försäljning av tomt-, mark-, bostadsrättsandelar och Vacation Club medlemskap.

För hela räkenskapsåret 2016/2017 väntas enligt databasen Factset en vinst per aktie på cirka 10 kronor. För nästkommande år är snittprognosen en vinst på 9,54 kronor och året därpå 10,10 kronor.

P/e-talen för de kommande åren ligger med de prognoserna på 20, 21 och 19,8. Justerat för nettoskulden på drygt 1,2 miljarder kronor värderas rörelsen till 21,2 gånger nästa års väntade rörelseresultat, ev/ebit. Givet den väntade vinsttillväxten de kommande åren, på noll procent, är värderingen i Skistar skyhög.

Direktavkastningen i Skistar-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 2,8 respektive 3,2 procent. För den som nyttjar Skistars aktieägarrabatt blir avkastningen på investeringen bättre. 200 aktier krävs och för en familj på fyra ger den en besparing på 1 200 kronor på liftkort i exempelvis Sälen en vecka under högsäsong. På de 200 aktierna blir i så fall den totala direktavkastningen 5,8 respektive 6,2 procent inräknat utdelningarna.

Långsiktigt ser tillväxtmöjligheterna för Skistar lite grumliga ut. De närmaste åren kan bolaget fortsätta fila på erbjudandet mellan loven och sälja mark. På några års sikt finns tillväxtpotential i både flygplatsen i Sälen/Trysil och i anläggningen i St Johann.

Mot det står dock utsikterna till högre räntor och sannolikheten för en dämpad konjunktur under de kommande åren. Räntorna och konjunkturen är två faktorer som helt klart gynnat Skistar under de senaste åren så en negativ motreaktion känns rimlig den dag de faktorerna vänder åt motsatt håll. Rådet blir Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SkiStar B Neutral 196,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -