Behåll Götenehus, men var försiktig

Aktieanalys Byggkonjunkturen är stark, vilket gynnat Götenehus. Nu görs nya storsatsningar i en lägenhetsfabrik, vilket höjer temperaturen - och risknivån.

Småhustillverkaren Götenehus har raketat högre på börsen. Sedan vår köpanalys från i höstas har aktiekursen stigit med 70 procent och det är hög tid för en ny avstämning.

Det hamras och spikas för fullt hos hustillverkaren i Götene. Efterfrågan är bra och det gynnsamma ränteläget gör husbyggen enkla att finansiera. Men politikerna vill göra det svårare att låna.

Vid årsskiftet klubbas sannolikt nästa amorteringstvång. Det är kopplat till hushållens inkomst, vilket bör få en avkylande effekt. Amorteringsfriheten på nybyggda bostäder är närmast en myt. De flesta banker kräver att även nybyggare amorterar på sina lån.

Vill det sig illa kan det nya kravet drabba husbyggarna värst. På tomtmark och färdiga bostäder regleras priset av utbud och efterfrågan. Men produktionskostnaden för ett nyckelfärdigt hus står fast. Relativt sett kan det därför bli dyrare att bygga nytt om priserna faller på det befintliga beståndet. Ökade energikrav, dyra bygglov och anslutningsavgifter påverkar också det slutgiltiga priset.

Idag byggs det fler bostäder i Sverige än på 25 år. Men efterfrågan väntas växa i en snabbare takt. 88 000 nya bostäder per år behöver byggas fram till 2025 enligt Boverkets senaste utredning. Det största behovet ryms inom en tidsrymd med slutdatum år 2020.

Den mest trängande anledningen till ökningen är den stora invandringen, vilket ställer bostadsproblematiken i nytt ljus. Sverige behöver billiga bostäder, gärna hyresrätter. Det mesta som byggs kring våra större städer är svindyra bostadsrätter.

Produktionen är inte viktad mot den grupp som har störst behov och saknar alternativ. Boverkets statistik behöver därför tolkas med viss skepsis när den används för att utvärdera Götenehus förutsättningar. Efterfrågan på småhus lär snarare vara avhängd den starka konjunkturen och ränteläget, snarare än av befolkningsökningen. Urbaniseringen kring storstäderna koncentrerar bostadsbehovet till ett fåtal platser i Sverige.

I första kvartalet tog Götenehus ett stort beslut om att investera 60 Mkr i en fabrik för volymhus med kapacitet att tillverka 200 lägenheter per år. Den väntas stå klar under sommaren 2018.  Däremot vill Götenehus på allvar slå sig in på lägenhetsmarknaden och ska bygga flerfamiljshus med stomme i trä.

Under första kvartalet stommonterades också två lägenhetshus med sju våningar i Skövde. De 48 lägenheterna är sålda och huset väntas bli stadens högsta trähus när det står klart.

Lägenhetssatsningen är intressant. Kan Götenehus konkurrera prismässigt och utnyttja kunskapen från modulbyggnationen av småhus kan satsningen bli bra.

Även den egna projekteringen av villor och radhus i grupp är högintressant. Lönsamheten är bättre än på enskilda styckehus men risken är också betydligt större. Ledtiderna är långa och tomtmark dyrt. Dessutom är konkurrensen mördande med jättar som JM, Peab och NCC i frontlinjen.

Det som kan ifrågasättas är tajmningen. Är det rätt läge att gasa, eller ger sig bolaget in på lägenhetsmarknaden på toppen av byggkonjunkturen?

Götenehus har äntligen betat ned sin nettoskuld till en mer rimlig nivå. Men med blyfot på gaspedalen kan trenden vända om tidpunkten blir fel. Det vet vi först i efterhand. Av historien har vi lärt oss att bolaget kan få det tufft igen vid nästa lågkonjunktur, när den väl kommer.

Just nu skiner solen. I första kvartalet var bolagets kassaflöde rekordstarkt. Främst på grund av en minskning av rörelsekapitalet på 25 Mkr. Ser vi till omsättningen ökade försäljningen med närmare 40 procent. År mot år ökade vinsten i kvartalet med 75 procent, till 14 öre per aktie. Projekteringsintäkterna växte med 27 procent och styckehusintjäningen med hela 48 procent. Lönsamheten på styckehus steg till 7,4 procent på rörelsenivå, vilket är ett resultat av ökade leveransvolymer.

När vi skrev om hustillverkaren i höstas värderades bolaget till p/e 12 på rullande tolv månader. I skrivande stund har värderingen kommit upp till p/e 14. I dag är dock skuldsättningen lägre och tillväxtförväntningarna högre. Den stora intäktsökningen i kvartalet gör dock helåret mer svårprognosticerat.

Om tillväxttakten sjunker till 15 procent i resterande tre kvartal kan bolaget göra en vinst per aktie närmare 55 öre per aktie. Det innebär p/e 12 på årets förväntade resultat.

Börsvärdet har stigit till 572 Mkr. Omsättningstillgångar värda 230 Mkr ryms i böckerna, främst exploateringsmark för småhus och lägenheter (207 Mkr). Soliditeten varierar kring 30 procent.

Allt som allt framstår Götenehus som en mognare investering än i höstas. Men givet det goda förutsättningarna bör det finnas uppsida kvar i aktien inom vår tidshorisont på 3-6 månader.

Vi bedömer utrymmet till 15-20 procent från dagens nivå men det saknas absolut inte risker. Nytillkomna spekulanter bör investera med försiktighet. Rekommendationen blir neutral och behåll.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 6,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -