Fjärde gången gillt för kinesiska A-aktier

Fonder I morgon den 20 juni lämnar den globala indexberäknaren MSCI besked om kinesiska A-aktier ska inkluderas i sitt flaggskeppsindex MSCI Emerging Markets.

Förväntningarna på att det blir ett positivt beslut från MSCI är mellan 0-75 procent hos de globala fondförvaltarna.

”Vi är positiva och tror att det finns en 60-procentig chans att beslutet blir positivt”, säger Michael Chows , VD på den kinesiska kapitalförvaltaren Fullgoal Asset Management i Hongkong.

Michael Chows, Fullgoal Asset Management

Beslutet kommer att påverka såväl passiva indexförvaltare som aktiva fondförvaltare. Och det kan bli starten på en av de största ombalanseringar på många år inom finansindustrin.

”Vid ett ja, måste de internationella investerarna, särskilt indexförvaltarna, köpa kinesiska A-aktier. A-aktier hjälper till att öka Kinas totala vikt i MSCI Emerging Markets index med endast 0,5 procent. Vi förväntar oss inte att det kommer att finnas en massiv tillströmning till att börja med, men det öppnar ett nytt kapitel för globaliseringen av den kinesiska hemmamarknaden” säger Michael Chow.

MSCI kommer sannolikt på sikt att släppa på viktbegränsningen för de första 169 A-aktier i indexet. Och de kinesiska börserna kommer sannolikt att få en allt större andel av det globala börsvärdet när väl MSCI satt bollen i rullning.

”Framöver kommer MSCI att gradvis öka antalet A-aktier i indexet. Detta kommer att hända när vissa av begränsningsförhållandena förbättras och vikten av Kina kommer att öka för att återspegla ekonomins betydelse”, säger Michael Chow.

På sikt kan alla kinesiska A-aktier som är kopplade till börsen i Hongkong (idag knappt 1 500 bolag) kunna ingå i MSCI Emerging Markets index och då skulle Kinas vikt utgöra runt 40 procent - betydligt mer än de knappt 28 procent det utgör idag.

Hongkong

Det kommer att vara en långsam process och även vid ett positivt beslut kommer MSCI först att inkludera A-aktierna i index under första halvåret 2018.

Men att det finns flera som tvivlar på ett positivt beslut har att göra med att vid de tre senaste årens negativa beslut. Sommaren 2015 var förvaltarna desto positivare. Då hade stora delar av marknaden kallt räknat med ja från MSCI och handlat upp kinesiska A-aktier till höga nivåer. Fallet blev stort och det blev inledningen på en orolig tid på de global aktiemarknaderna

Nu ser spelplanen annorlunda ut. De kinesiska myndigheterna har kopplat ihop de lokala börserna Shanghai och Shenzhen med den internationella börsen i Hongkong. Nu kan fondförvaltarna lätt handla ett stort antal A-aktier genom den likvida Hongkongbörsen. Tidigare var det så kallade kinesiska H-aktier som man kunde handla på Hongkong-börsen. Det var och är oftast halvstatliga bolag i mogna branscher primärt noterade på Shanghaibörsen.

Ville en fondförvaltare köpa spännande och snabbväxande startup bolag inom teknik och internet var man tvungen att ha en så kallad QFII-licens (The Qualified Foreign Institutional Investor) och handla aktierna på den betydligt hetare Shenzhen-börsen. En komplicerad övning med fullt av restriktioner för utländska investerare.

Shenzhen-börsen

Nu ser det ljusare ut, men eftergiften för att MSCI ska säga ja är flera. MSCI har reducerat antal inkluderande kinesiska A-aktier till 169 stycken från 448 samtidigt som bolagens vikt initialt begränsas till 0,5 procent i indexet medan vilket bolagens verkliga marknadsvärde skulle motsvara runt 8 procent i index.

”En inkludering i MSCI-index är viktigt, eftersom det representerar ett stort steg framåt för att ansluta den inhemska aktiemarknaden i Kina till resten av världen. Å ena sidan kommer det att hjälpa till att underlätta de internationella investerarna att få en fördelning gentemot Kina och å andra sidan blir aktiemarknaden för kinesiska A-aktier mer institutionaliserad”, säger Michael Chow.

De lokala kinesiska aktiemarknadenerna är enorma, och omfattar totalt 423 850 miljarder kronor vilket placerar den som den största aktiemarknaden efter de amerikanska och betydligt större än Tokyobörsen som är världstvåa idag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -