Börsen idag: Tjuraktig öppning

Morgonrapport Börserna i USA avslutade fredagen med små kursrörelser, medan Asien utvecklats positivt under morgonen. Ledande terminer indikerar på en öppning starkt uppåt för OMXS30.

De amerikanska börserna inledde fredagen med genomgående nedgångar men hade vid stängning återhämtat sig och handlades i stort sett oförändrade. Bäst för dagen gick energisektorn på ett högre oljepris. Sämre gick det för delar av teknikbolagen. Vid stängning noterades Dow Jones industriindex och tekniktunga Nasdaq Composite upp 0,1 procent respektive ned 0,2 procent. S&P500-indexet var i stort oförändrat.



På råvarumarknaden var det munter stämning med uppgångar för både metaller och olja. Trots ett något högre antal aktiva olje- och gasriggar, det högsta sedan april 2015, steg oljepriset marginellt efter breda nedgångar tidigare under veckan. Vid stängning klockan 20.35 noterades WTI-oljan och Nordsjöoljan upp 0,3- respektive 0,4 dollar till priserna 44,7 samt 47,3 dollar per fat.

Med nickel i fronten avancerade de flesta basmetaller under fredagen. Bloomberg news rapporterade att ett utbudsunderskott ligger till grund för de högre priserna. Nickelpriset steg 1,0 procent på beskedet. Guldet, som under torsdagen handlades till sin lägsta nivå på tre veckor, rörde sig marginellt under fredagen och priset steg med 0,4 dollar till 1254,3 dollar per uns.

Bland de amerikanska bolagen gjorde Amazons köp av matvarukedjan Whole Foods störst avtryck på marknaden. Affären annonserades till ett sammanlagt pris av 13,7 miljarder dollar, motsvarande knappa 120 miljarder kronor. Prispremien landade på 27 procent. Köpet visar tydligt den trend som pågår bland e-handlare och som Amazon redan börjat jobba på, nämligen behovet av fysiska butiker. Ett annat bolag som varit i köptagen är Walmart, som nu genomfört förvärvet av Bonbos för 310 miljoner dollar. Walmarts aktie sjönk 4,6 procent.



Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades oförändrad vid 2,16 procent.

På de asiatiska börserna var utvecklingen positiv med Japan och fastlandskina som agerade draglok. Dollarns stigande kurs jämfört med Yenen eldade på köpet av terminer samtidigt som investerare fortsatt tar fasta på indikatorer om den amerikanska ekonomins utveckling. Japanska Nikkei höll sig kvar över det psykologiskt viktiga 20 000-linjen och var klockan 07:30 upp 0,6 procent. Hang Seng index i Hongkong hade vid samma tidpunkt stigit 1,0 procent samtidigt som Shanghai Composite ökade 0,7 procent.

På hemmaplan går vi en stillsam dag till mötes och inleder med att Svolder presenterar sitt substansvärde. Senare kommer också Kancera och Star Vault att hålla stämmor. Surgical Science handlas också för första gången på First North. Emissionen övertecknades rejält, till 176 procent, och teckningskursen sattes till 35 kronor per aktie.

Makrodagen inleddes under natten med att Japan redovisade den ingående handelsbalansen för maj månad. Icke säsongsjusterat uppvisade handelsbalansen ett underskott på 203,4 miljarder yen. Väntat var ett överskott på 43,3 miljarder yen. Förhandlingar om Brexit kommer även inledas under dagen, ett år efter det blivit klart att Storbritannien väljer att lämna EU. Fokus kommer inledningsvis ligga på hur mycket EU ska kräva av Storbritannien för tidigare åtagande. Financial Times uppskattar denna summa till cirka 99,6 miljarder euro. Sist på agendan är ett tal av ordförande för tyska Bundesbank klockan 17.00.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -