Carnegie tror på Atlas Copco

Börs Atlas Copco-aktiens premiumvärdering gentemot sektorn har krympt ihop, vilket givet bolagets ypperliga fundamenta är omotiverat enligt Carnegie.

Så motiverar Carnegie sin rekommendationshöjning av verkstadskoncernen från behåll till köp på fredagen, där riktkursen höjs till 380 från 350 kronor, att jämföra med torsdagens stängningskurs 322:40 kronor för A-aktien.

Carnegie noterar att Atlas Copco har växt organiskt i en mycket högre takt än jämförbara bolag under 2000-2016, och framöver tros denna skillnad kunna bestå eller till och med öka.

Den ökade efterfrågan på gruvutrustning som synts på sistone tros så småningom kunna förstärkas av underjordiska gruvor som byggs ut, och till det kommer goda utsikter för Atlas Copcos vakuumverksamhet. Det sistnämnda intrycket förstärktes av ett konferenssamtal som Carnegie höll med vakuumchefen Geert Follens.

På torsdagens stängning handlades Atlas Copco till p/e 35 på årets vinstprognoser enligt SME Direkt. Bland andra svenska verkstadsbolags p/e-tal var Sandviks samtidigt 32, SKF:s 21 och Alfa Lavals 32.

Klockan 10.20 på fredagen var Atlas Copcos B-aktie upp 2 procent, vilket gjorde den till etta i OMXS30-indexet. Den mer handlade A-aktien var samtidigt upp 1,6 procent, och mellan de två återfanns Alfa Laval, Sandvik och SKF B. OMXS30 var samtidigt upp 0,8 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -