Läsartips i batteriboomens spår

Fonder/aktier Kan ett bolag gå från nästan ingenting till vinnare på batteriboomen och mångmiljardbolag om några år? Förhoppningarna är stora på en rad små bolag världen runt.

Responsen var stor på artikeln ”Var finns batteriboomens vinnare?”. Jag fick många förslag på tänkbara framtida vinnare från er läsare. Det spänner från avancerad mätteknik optimering till klassisk gruvbrytning och prospektering. Jag har valt ut några av förslagen: ett är kanadensiskt och resterande är svenska.

Leading Edge Materials är noterat på den råvaruintensiva Torontobörsen och har huvudkontor i Vancouver. Det är en så kallad ”Penny Stock”, närmast översatt blir det frimärksaktie. I skrivande stund kostar den 0,73 kanadensiska dollar, motsvarande 4,80 kronor. Årets utveckling skäms inte för sig, uppgången är 43 procent men resan har varit skakig. I februari handlades aktien på 0,93 kanadensiska dollar.

Bolaget inriktar sig på prospektering, gruvbrytning och produktion av framtida kritiska råvaror som exempelvis litium, kobolt, grafit och grafen. Bolaget finns på en het och intressant del av råvarumarknaden som passar batteriboomen.

En stor del av verksamheten fokuserar på Sverige. Företaget har bland annat grafitproduktion i Woxnan i Hälsingland.

Bolaget värderas till 425 miljoner kronor och uppvisar ingen vinst. I det senaste kvartalet var förlusten cirka 5 miljoner kronor. I kassan finns det 25 miljoner kronor. Om kommande kvartal genererar motsvarande förlust krävs sannolikt en nyemission inom ett år.

Alelion Energy Systems är trots namnet ett svenskt bolag baserat i Göteborg. Det är noterat på Nasdaq First North sedan juni 2016. Alelion producerar litiumjonbatteri-system för truckar. Litiumjonbatterier används redan i princip i all övrig teknik och är även Teslas val, men inom truckbranschen används fortfarande främst bly/syra batterier.

Fördelarna med litimjon jämfört med bly/syra är tydliga. Litiumjonbatterier har en längre livslängd, är mindre, energitätare, kostnadseffektivare, miljövänligare, blyfria och går betydligt snabbare att ladda.

Alelion skräddarsyr batterierna för att passa kundernas önskemål, exempelvis genom att mäta total batteritid, återstående batteritid, värmenivå och även möjligheten att växla till energisparläge vid låg kvarstående batterimängd. Företaget har idag en ledande position inom den marknaden.

Bland kunderna hittar vi de ledande globala trucktillverkarna Toyota, som är världens största trucktillverkar,e och tyska Jungheinrich, världens tredje största.

Bolaget nådde en omsättning för det andra kvartalet 2017 som är i nivå med prognosen som angav i prospektet för ett år sedan. Om omsättningsutvecklingen fortsätter kan det vara fullt möjligt att nå den högt ställda målsättningen enligt prospektet på 500 miljoner kronor 2018 och även en liten vinst. 

Bolaget är helt klart på en intressant och het batterimarknad, frågan är om tekniken även kan appliceras på bilbatterimarknaden. Alelion är ett litet bolag med få anställda , ett marknadsvärde på 424 miljoner kronor och hög risk.

Det bolag som har engagerat flest läsare är också Göteborgsbaserat. Det är en spin-off från Chalmers som heter Insplorion. Bolaget utvecklar och säljer sin patenterade teknologi Nano Plasmonic Sensing (NPS). Med hjälp av NPS kan processer på ytor och i tunna skikt studeras på nanonivå. NPS är också en teknik som  lämpar sig för styrning av batterier eller som luftkvalitetssensor till följd av sin höga känslighet, robusthet och möjlighet till miniatyrisering av sensorer. Teknologin säljs redan idag som färdiga mätinstrument till forskare i hela världen.

Det nya med Insplorions teknik, och förhoppningen är att den ska få stor betydelse för utvecklingen av laddningsbara batterier, handlar om att göra mätningar av batteriernas laddningsstatus mer exakta. Det sker genom att laddningsstatusen mäts inne i batteriet. Med de mätmetoder som används i dag blir uppskattningen av ett batteris laddningsstatus grov. Det gör att det är nödvändigt med stora säkerhetsmarginaler.

Med en mer exakt mätning genom nanoteknik uppskattas batteriets kapacitet kunna utnyttjas upp till 25 procent bättre, vilket förväntas få stor betydelse för inte minst elbilsmarknaden.

Insplorion handlas på Aktietorget och har ett totalt marknadsvärde på knappt 200 miljoner kronor. Aktiens utveckling skäms inte för sig den har avkastat över 200 procent det senaste året.

För den som hellre vill välja en bra fondförvaltare som gör jobbet så finns det en fond som historiskt varit duktig på att hitta framtida vinnare inom nya teknologier. De är Swedbank Robur Ny Teknik som framgångsrikt förvaltas av Eric Sprinchorn och Carl Armfelt.

Förvaltarna gillar bolag med produkter och tjänster som har ett högt teknikinnehåll. De letar även bland mindre bolag inom nya teknologier med en långsiktig placeringshorisont. Kanske hoppar de även på batteriboomspåret.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -