Här är månadens vinnarfonder

Fondkommentar Ökad politisk oro har gjort Brasilien fonder till förlorare. Placera har listat den senaste månadens vinnare- och förlorare fonder och det skiljer mer än du tror.

Den senaste månaden har uppgångarna lugnat ner sig på världens börser. USA-börserna har varit dragloket med en uppgång på drygt 2 procent i lokal valuta, trots senaste dagarnas utförsäljning av teknikaktier som Apple och Netflix.

Kronan har fortsatt stärkas mot dollarn med 1,7 procent till 8,68 kronor, vilket i princip tar bort hela uppgången när den räknas om till svenska kronor. Vid årsskiftet kostade en amerikansk dollar 9,13 kr.

MSCI Världsindex har handlats sidledes, drygt 50 procent av indexet utgörs av amerikanska bolag.

Tillväxtmarknaderna har backat med 0,8 procent mätt i svenska kronor. De europeiska börserna har haft en blandad utveckling. Breda Europaindex har haft en oförändrad utveckling den senaste månaden tillsammans med Stockholmsbörsen.

För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Månaden har skapat en stor skillnad mellan vinnarfonder och förlorarfonder från Avanzas fondutbud. Det skiljer 24 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden, vilket är mycket.

Vinnarlistan består av en brokig skara fonder. Vi hittar en Afrikafond i topp. Det är Tundra Frontier Afrika som avkastat knappt 9 procent.

Den kenyanska börsens starka uppgång under månaden var främst drivet av bankernas framfart. Marknaden spekulerar i att dagens ränteregleringar kan komma att avskaffas efter valet i augusti.

Den nigerianska centralbanken införde en ny valutafunktion för Nairan för att förbättra likviditeten i valutahandeln. Den tillåter fri handel för investerare och exportörer till marknadspris. För investerare handlas valutan i den nya valutafunktionen betydligt lägre än den fasta. Marknaden räknar med att i nuläget finns det inte behov av någon ytterligare devalvering. Det gillade aktiemarknaden och börsen steg knappt 16 procent i lokal valuta.

En Turkietfond har letat sig in på topplistan. HSBC GIF Turkey Equity haft en stark månad. Främst drivet av en överraskande stark BNP-statistik för det första kvartalet. Det gav bränsle åt både börsen och den turkiska liran som har stärkts.

Den kinesiska ekonomin ser ut att tuffa på, det visar den senaste ekonomiska statistiken. Utöver det har sannolikt investerarna tagit höjd för att den globala indexberäknaren MSCI senare i juni fattar beslut om kinesiska A-aktier kommer att inkluderas i det ledande tillväxtmarknadsindexet som beräknas av just MSCI.

Det har fått de kinesiska aktiemarknaderna att utvecklas bra, med en uppgång på knappt 4 procent den senaste månaden. Flera starka bolagsrapporter har gett stöd till uppgången. Det gör att vi hittar flera Kinafonder på topplistan. Bästa utveckling har Belfius Equity China haft. Det har uppenbarligen varit en bra månad för aktivt förvaltade Kinafonder. De övriga Kinafonderna vi hittar på listan har utvecklats bättre än index och kategorisnittet för Kinafonder hos Morningstar som avkastat knappt 3 procent.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt Brasilien och Latinamerika. Det är inte så konstigt med tanke på att den brasilianska börsen och valutan real föll kraftigt i samband med korruptionsanklagelserna mot president Michel Temer i mitten av maj. Den politiska osäkerheten ökar vilket gör det svårare att genomföra viktiga reformer på kort sikt.

Michel Temer

Den brasilianska realen har förlorat 8 procent mot den amerikanska dollarn och det som ytterligare spär på den svaga avkastningen för fondspararna är att Sao Paolo börsen sjönk med 10 procent. Tillsammans med sjunkande råvarupriser blev det en riktigt dålig månad. Men På lång sikt ser återhämtningen i Brasilien ut att fortsätta, drivet av en stabiliserad arbetsmarknad och låg inflation som ger fallande räntor. 

Överst på förlorarlistan hittar vi hela fem brasilienfonder. Sämst har HSBC GIF Brazil avkastat, minus 15 procent. Kategorisnittet för Brasilien fonder är minus 14,5 procent under perioden. De övriga fyra aktivt förvaltade fonderna på listan har klarat sig bättre än kategorisnittet.

Värt att notera är att den senaste månadens svaga avkastning fått huvuddelen av Brasilienfonderna att sjunka ner i negativt territorium för 2017.

Längre ner på listan hittar vi Latinamerikafonder. I MSCI:s Latinamerikaindex utgör brasilianska aktier knappt 55 procent av indexet. Det gör att fonderna i den regionen oftast har en stor del av fonden investerad i brasilianska aktier.

Vi hittar flera Latinamerikafonder som har tappat mer än 8,7 procent, kämpigast har fonden Parvest Equity Brazil haft det. Den har tappat minus 10 procent. Kategorisnittet för Latinamerikafonder enligt Morningstar har backat 8,8 procent den senaste månaden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -