Rekord - men inga dunderbörser

Utblick De flesta av världens börser har en lite lugnare period bakom sig även om årets uppgång är imponerande. Samtidigt har frågetecknen kring konjunkturen blivit lite större.

Även om börserna i USA, och på många andra håll i världen, pressat sig upp på nya rekordnivåer så är det egentligen ingen dunderperiod på aktiemarknaden vi har bakom oss. På många håll är uppgångarna modesta och i närmare hälften av de sjuttitalet börser i vår genomgång har aktiemarknaden rört sig nedåt under den senaste 30-dagarsperioden (MSCI-index).

Det har annars varit en ganska lugn börsperiod under senare tid och den turbulens som ändå uppstått under enskilda handelsdagar kan i huvudsak hänföras till oroligheter på det politiska området. Turbulensen kring Donald Trump har varit ett genomgående tema och när de kommit nya, för honom olyckliga nyheter, har volatiliteten på USA-börsen (VIX-index) tagit ett tillfälligt skutt uppåt. Till nivåerna under finanskrisens dagar har det ändå varit en rejäl bit upp.

Det har också börjat föras en allt mer intensifierad debatt kring de höga värderingarna på världens börser. Men det har också varit ett återkommande tema under de senaste åren utan att det brutit den börsuppgång som numera är inne på det åttonde året. Vi har dock sett att teknikaktier haft en del tuffa dagar.

Kanske är det ändå värt att vara mer uppmärksam på värderingsdiskussionen den här gången. Den amerikanska centralbanken fortsätter att försiktigt strama åt samtidigt som ECB, och andra stora centralbanker, tydligt indikerat att ytterligare stimulanser inte är aktuella. Ändå är givetvis penningpolitiken fortsatt stimulerande och håller nere marknadsräntorna på extremt låga nivåer.

Större oro kanske man ändå ska känna över ett lite mer osäkert konjunkturläge. Visserligen fortsätter tillväxtprognoserna att skruvas upp för i år men konjunkturindikatorerna är inte lika övertygande som tidigare. Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken rullar in i förhållande till analytikernas prognoser, är numera inne i en tydligt negativ trend (se diagram).

I USA har ESI nu sjunkit till låga -45,1 vilket indikerar att mycket av makrodatan från USA inte förmått nå analytikernas förväntningar. Det gäller främst hårda data, som BNP-tillväxt eller sysselsättning. medan indikatorer över hushålls- och företagshumör fortsatt ligger på höga nivåer.

Att ESI ligger på så kraftigt minus kan också delvis förklaras av att förväntningarna på hårda data skruvats upp till följd av fortsatt starka konjunkturindikatorer. Det finns dock ett litet frågetecken kring styrkan i amerikansk ekonomi som kan komma att skaka om börsen framöver även om turbulensen kring president Trump är det kortsiktigt största hotet.

Även i EMU och i tillväxtekonomierna (Emerging Markets) är ESI inne i en negativ trend, även om det fortsatt ligger över nollstrecket. Nedgångarna kan till stor del förklaras av att analytikernas prognoser justerats upp till följd av bättre tillväxtssignaler så det är ändå inte en signal om att ekonomierna är på väg in i en ny svacka.

Däremot ska man förstås vara observant på kommande makrosiffror eftersom den i utgångsläget höga värderingen på många av världens börser gör aktiemarknaden extra känslig för konjunkturbesvikelser. Många investerare håller säkerligen fingrarna nära säljknappen.

Developed Markets

Den genomsnittliga uppgången landar på anständiga 1,1 procent för den senaste 30-dagarsperioden men faktum är att en majoritet av börserna har backat. Det är en uppgång på 2,2 procent för den dominerande USA-börsen som håller snittet uppe samtidigt som Hong Kong-börsen toppar listan med en uppgång på 2,7 procent.

Den finska börsen har i sin tur stigit med 2,7 procent trots den politiska turbulensen. Sett från årsskiftet ärlandar uppgången för gruppen som helhet på hela 8,0 procent, exklusive utdelningar.   

Emerging Markets

Här landar den genomsnittliga uppgången på mer modesta 0,7 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Turkiet fortsätter att gynnas av ett lite mer stabilt politiskt läge och den valutaförsvagning som skedde i början av året. Den kinesiska börsen fortsätter också att rusa samtidigt som regeringen försöker få grepp och den höga skuldsättningen i privat sektor.

Brasilien och Sydafrika pressas av politisk turbulens och lite vikande råvarupriser. Rysslandsbörsen fortsätter också sin kräftgång till följd av sjunkande oljepris. 

Frontier Markets

Den genomsnittliga uppgången på ”gränsmarknaderna”, eller förhoppningsekonomierna, ligger på 0,8 procent. Flera afrikanska börser har rusat på senare tid vilket bland annat kan förklaras av att investerare, i sin jakt på avkastning, numera söker sig marknader som tidigare halkat efter.

Flera oljeberoende ekonomier återfinns bland förlorarna och Qatar tappar stort på sanktionerna från andra arabländer. Samtidigt gynnas många länder i den här gruppen av en något svagare amerikansk dollar eftersom det göra utlandsskulderna lättare att hantera.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -