Köp Nobia innan Nobia köper

Aktieanalys Nobia har varit tydliga med att förvärv är att vänta de kommande åren. Med i övrigt rätt ljumma utsikter krävs det också för att aktien ska se intressant ut.

Kökstillverkaren Nobias aktie har tappat mark efter rapporten för första kvartalet i år. Lönsamheten visade sig vara något lägre än väntat i kvartalet, men tillväxten var å andra sidan stark och utfallet på sista raden något högre än snittprognosen inför rapporten.

Den negativa kursreaktionen berodde sannolikt på att aktien helt enkelt gått starkt fram till rapporten. Nobia-aktien står fortfarande på plus 8 procent från årsskiftet vilket är ungefär jämna steg med börsen som helhet.

Norden svarar för knappt halva omsättningen i Nobia. De senaste årens starka byggkonjunktur i regionen har bidragit till en bra efterfrågan. De gynnsamma förhållandena består och Nobia rapporterade en organisk tillväxt i Norden på hela 16 procent i första kvartalet. Det var mer än dubbelt så högt som förväntat.

Det var enligt Nobia själva framför allt projektsegmentet som drev tillväxten i kvartalet. Efterfrågan i den delen av marknaden var stark över hela Norden. Konsumentmarknaden steg främst i Sverige och Norge. Resultatet förbättrades med 30 procent i Norden och rörelsemarginalen stärktes jämfört med för ett år sedan.

Nobias andra huvudmarknad, jämnstor med Norden sett till omsättning, är Storbritannien. En stor exponering mot Storbritannien har inte varit direkt gynnsamt det senaste året. Beslutet att lämna EU har slagit undan benen för pundet och skapat stor oro för effekterna på konjunktur och byggmarknad.

Den brittiska köksmarknaden beskrivs som avvaktande och Nobias vd Morten Falkenberg säger att den präglas av hård priskonkurrens.

Vd Morten Falkenberg

Trots dåliga förutsättningar noterade Nobia en organisk tillväxt i Storbritannien i första kvartalet på 6 procent. Väntat var en nolltillväxt.

Även i Storbritannien var det främst ökad projektförsäljning som drev den underliggande tillväxten. Försäljningen till konsumenter minskade däremot något. Enligt Nobia var den starka projektförsäljningen av tillfällig natur.

Lönsamheten i Storbritannien påverkades negativt av valutaeffekter och av en mindre fördelaktig försäljningmix. Resultatet backade därför 14 procent och rörelsemarginalen försämrades.

Totalt sett noterade Nobia en organisk tillväxt på 10 procent i första kvartalet. Rörelsemarginalen förbättrades något jämfört med för ett år sedan. På rullande tolv månader ligger marginalen kvar över målnivån 10 procent.

Det var i fjol som Nobia efter många års gnetande för första gången nådde sitt lönsamhetsmål. I samband med bokslutsrapporten för 2016 passade bolaget därför på att presentera nya finansiella mål. Marginalmålet ligger kvar på 10 procent men mer fokus kommer nu att läggas på tillväxt.

Målet är att nå minst 5 procents tillväxt om året, varav 2-3 procent organiskt och resten genom förvärv. Till år 2020 siktar Nobia på att nå en omsättning på 20 miljarder kronor. De senaste tolv månaderna har bolaget omsatt 12,9 miljarder kronor.

Därav följer att Nobia måste genomföra förvärv för att nå sitt mål. Bolaget har annars mest ägnat de senaste åren åt att sälja av delar som inte anses kunna nå rimlig lönsamhet.

Enligt Nobia själva kommer de behöva tillföra en förvärvad omsättning på runt 4 miljarder kronor för att nå till 20 miljarder år 2020. En lista på 5-10 bolag finns under bevakning, varav några riktigt stora pjäser, och förhoppningen är att kunna nå i land med något senare i år.

De analytiker som bevakar Nobia väntar sig enligt SME Direkts sammanställning inte att bolaget kommer att nå upp till sitt tillväxtmål under de kommande åren. Omsättningen väntas öka med drygt tre procent i år och även nästa år för att därefter falla till bara knappt två procent.

För 2019 ligger omsättningsprognosen på bara 13,7 miljarder kronor. En bra bit från målet 20 miljarder med bara ett år kvar att nå det.

De dämpade tillväxtförväntningarna på Nobia de kommande åren är inte orimliga givet att de nordiska marknaderna varit starka de senaste åren. Så värst mycket starkare underliggande tillväxt går sannolikt inte att pressa ur de marknaderna. Konjunkturen ser dock fortsatt bra ut och bostadsbyggandet väntas åtminstone i Sverige ligga kvar på en hög nivå de kommande åren.

Utsikterna för Storbritannien lär inte klarna den närmaste tiden vilket talar för en fortsatt nervös marknad. Valutapressen från pundet består men jämförelsetalen blir åtminstone lättare framöver.

Med bara svag tillväxt på översta raden krävs det fortsatta lönsamhetsförbättringar om vinsterna ska lyfta i någon snabbare takt. I vinstprognoserna ingår en förbättring av rörelsemaginalen från fjolårets 10,3 till 11,2 år 2019. Den genomsnittliga vinsttillväxten de kommande tre åren väntas uppgå till 8 procent om året.

P/e-talen för innevarande och nästa år ligger på 15,2 respektive 14,1.

Värderingen av Nobia kan tyckas lite hög givet den klena vinsttillväxt som väntas. Det är dock uppenbart att analytikerna inte har räknat in några förvärv i sina prognoser för de kommande åren. Det brukar de heller inte göra utan de plockas in i estimaten i takt med att de materialiseras.

Utan förvärv ser utgångsläget inte särskilt lockande ut i Nobia-aktien. Bolaget har dock varit tydligt med att det ska komma förvärv, och ganska stora sådana, de kommande åren. Vi tror inte det är fullt ut inprisat i aktien ännu så vi väljer att behålla vår köprekommendation

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nobia Köp 92,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -