Ta rygg på Lundberg

Aktieanalys Fredrik Lundberg har seglat upp som en av Sveriges främsta investerare de senaste åren. Förutom att ha stärkt greppet rejält över Handelsbankssfären och Industrivärden så går det egna investmentbolaget som bär familjens namn väldigt bra.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 24 den 12 juni. Läs mer om Börsveckan.

Fredrik Lundberg har en god historik av att leverera avkastning till aktieägarna trots sin tråkiga stämpel. Som aktieägare i investmentbolaget Lundbergs så får man en färdigallokerad portfölj av mestadels kvalitativa bolag i olika branscher samt en stor fastighetsrörelse med relativt låg risk.

Investmentbolaget har i sammanhanget också försumbara förvaltningskostnader och erbjuder aktieägarna en långsiktig professionell förvaltning som dessutom sköts av Fredrik Lundberg som har en grundmurad affärshistorik.

Man skulle kunna säga att Lundbergs erbjuder en komplett förmögenhetsförvaltning till låg risk och en bråkdel av den förvaltningskostnad som bankerna tar för motsvarande tjänst. Sett över flera år har Lundbergs varit en bra investering med en totalavkastning på 212 procent de senaste fem åren, klart bättre än det breda OMXSGI-indexet som under samma period stigit med 135 procent.

Även 2017 har börjat bra för Lundbergs. Substansvärdet har stigit från 546 kr vid årsskiftet till 613 kr per den 15 maj (senast kända siffra). Det motsvarar en ökning med 12 procent. Aktien har samtidigt utvecklats dubbelt så bra hittills i år. Givet att aktien handlades till 683 kr den 15 maj så uppgick premien då till 11 procent. Det är högt ur ett historiskt perspektiv då Lundbergs under många år handlats med rabatt mellan 10-15 procent, men det går samtidigt att motivera en viss premie här.

Portföljens totala tillgångar ligger på 76 miljarder kronor, varav 36 procent består av fastigheter inom den egna onoterade fastighetsrörelsen samt indirekt via börsnoterade fastighetsbolaget Hufvudstaden. Merparten av fastighetsbeståndet ligger i attraktiva centrala lägen i storstadsregioner med låga vakansgrader och relativt långa hyreskontrakt. Dessa betingar sannolikt ett klart högre värde än vad bokföringen visar den dagen man väljer att sälja beståndet.  

Övriga tillgångar består av aktier i bolag som Industrivärden, Holmen, Handelsbanken, Sandvik, Skanska, Husqvarna och Indutrade. Det stora innehavet i Industrivärden väcker en del spekulationer om att de två investmentbolagen på sikt kommer slås ihop och utmana Investor som Sveriges mäktigaste investmentbolag.

Dessa skulle ha en samlad portfölj på drygt 170 miljarder kronor vilket kan jämföras med Investors nuvarande substansvärde på cirka 260 miljarder. Det är inget som kommer att ske i närtid om man får tro Fredrik Lundberg själv, men man ska aldrig säga aldrig. Via Industrivärden får Lundbergs även exponering mot exempelvis Volvo, Ericsson och SCA, tre innehav som saknas i den egna portföljen.  

Fredrik Lundberg är känd för att arbeta med låg belåning och han använder en stor del av erhållna utdelningar till investeringar i kärninnehaven för att flytta fram positionerna och på det sättet skapa ett långsiktigt värde via ökad styrmakt. Aktiviteten får sägas vara mellanhög i jämförelse med Investor och Industrivärden, men klart högre än exempelvis MSAB. En del gillar Lundbergs tråkighet, andra inte.

För en långsiktig och riskobenägen placerare är Lundbergs ett intressant alternativ. Vi gillar mixen av stabila fastigheter och lite mer cykliska innehav som Sandvik, Skanska, Industrivärden och Indutrade. Det sänker verksamhetsrisken och ger bra portföljsammansättning i såväl upp- som nedgångar på börsen.

Samtidigt finns en option på sikt om att något händer i relationen mellan Lundbergs och Industrivärden. Fredrik Lundbergs historik visar att han sannolikt även denna gång kommer gå segrande ur striden och vi anser att man gått kan äga Lundbergs-aktien i en långsiktig sparportfölj, substanspremien till trots.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -