Bubbelvarning för teknikaktier

Fonder De globala fondförvaltarna tycker att aktier börjar bli övervärderade. Det visar en färsk investerarenkät.

Investerarnas optimism och förväntningar på den globala tillväxten och stigande bolagsvinster har mattats av den senaste månaden. Rekordmånga tycker att aktier börjar bli övervärderade, främst då USA-börserna och globala teknikaktier - i nivå med år 2000. Samtidigt har man ökat nettokassan till en historiskt hög nivå.

Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare.

Mer än tre fjärdedelar av de globala investerarna tycker att globala internetaktier är övervärderade, eller är en bubbla. Samtidigt anses de amerikanska så kallade FANG-aktierna (Facebook, Amazon, Netflix och Google) ha en rekordstor övervikt hos amerikanska teknikinvesterare.

Det smittar av sig på den teknikdominerade amerikanska Nasdaq-börsen där flera investerare börjar tycka att värderinganar blivit lite väl höga. Det har gjort att den har seglat upp som den mest ”Crowded Trade”, det innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja av teknikaktier.

Även om intresset för euroområdets aktier är på topp och det högsta på flera år har det seglat upp som en god tvåa på listan som en trång affär.

Det slutar inte där för de amerikanska aktier. Hela 84 procent av de globala investerarna indikerar att USA är den mest övervärderade regionen. Det är en rekordhög notering. Europeiska aktier och tillväxtmarknaderna anses vara mest undervärderade.

De största hoten mot börsuppgången är fortsatt hög risk med minskad kreditutvidgning i Kina. Här är investerarna rädda att den strängare kinesiska penningpolitiken kommer att sakta in landets ekonomiska tillväxt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -