Köp Nolato när dippen kommer

Aktieanalys Efter en svacka i fjol har Nolato inlett 2017 starkt. Aktien har också stigit kraftigt och värderingen är i dagsläget snudd på rekordhög.

2016 blev ett mellanår för plastkomponenttillverkaren Nolato. Som vanligt var det affärsområdet Telecom, numera omdöpt till Integrated Solutions, som spökade i siffrorna.

Försäljningen av komponenter till telefontillverkare är notoriskt slagig mellan kvartal och år beroende på om kundernas modeller säljer bra eller inte. Livscykeln för en telefonmodell är extremt kort så framgångar och motgångar avlöser varandra snabbt.

Efter ett starkt 2015 tappade Integrated Solutions omsättning under 2016 och rörelseresultatet mer än halverades. I sina goda stunder är försäljningen mycket lönsam inom Integrated Solutions, men som alla tillverkande verksamheter är den volymkänslig.

Som brukligt för Nolato de senaste åren ser dock pendeln ut att svänga tillbaka igen för Integrated Solutions i år. Inledningen på 2017 har varit stark, delvis hjälpt av svaga jämförelsesiffror. Det första kvartalet bjöd på en underliggande tillväxt på hela 28 procent jämfört med i fjol.

Nolato har tre affärsområden: Integrated Solutions, Medical Solutions och Industrial Solutions. Omsättningsmässigt är de ungefär jämnstora. Medical Solutions har dock den mer stabilt höga lönsamheten av de tre, även om Integrated Solutions kan matcha den i goda tider.

Den konjunkturstabila verksamheten och höga lönsamheten inom Medical är lockande. Det är också därför som Nolato de senaste åren haft som uttalat fokus att växa den delen av bolaget. Historiskt har förvärv varit en viktig del av tillväxtstrategin, men prislapparna på tänkbara förvärvsobjekt har de senaste åren legat allt för högt så aktiviteten på den fronten har varit låg.

Efter fyra år utan ett enda förvärv slog dock Nolato till med två stycken under slutet av fjolåret. Lösningen har varit att inte enbart se till Medical utan även acceptera förvärv inom Industrial. Ett lite större schweiziskt bolag med verksamhet inom båda områdena kunde därför förvärvas. Ytterligare ett mindre polskt bolag inom Medical köptes.

Nolato har enligt egen utsago möjlighet att genomföra ytterligare förvärv för dryga miljarden kronor. Fokus har nu skiftat bort från Europa till USA där Medical Solutions i dagsläget har en begränsad verksamhet. Prislapparna på förvärvsobjekt i USA har enligt Nolato kommit ned en bit på sistone vilket höjer sannolikheten att en affär kan bli av.

Pådrivet av fjolårets förvärv steg omsättningen inom Medical Solutions med 25 procent i första kvartalet. Organiskt blev ökningen 11 procent. Volymerna ökar inom alla delar av verksamheten och Nolato har beslutat att bygga ut tillverkningskapaciteten vid ett par anläggningar. Lönsamheten inom Medical Solutions var stabil under kvartalet.

Området Industrial Solutions gynnades mest av fjolårets förvärv och omsättningen i första kvartalet i år steg med hela 46 procent. Även borträknat förvärv och valutaeffekter var dock utvecklingen stark. Organiskt ökade försäljningen med 16 procent. Nolato lyfter fram fordonssegmentet som särskilt starkt under kvartalet.

Lönsamheten försämrades något för Industrial jämfört med i fjol. Den förvärvade verksamheten höll något lägre marginaler än övriga Nolato men bolaget räknar med att över tid kunna lyfta dessa.

I ett försök att stabilisera verksamheten inom området Integrated Solutions har Nolato inlett ett arbete med att bredda kund- och produktbasen bort från telekomsektorn. Ambitionen är att hitta verksamheter med förhoppningsvis längre livscykler än de extremt snabba mobiltelefonerna. Nolatos vd Christer Wahlquist skriver i rapporten att det arbetet har påverkat volymerna positivt under inledningen av 2017.

I samband med Nolatos kapitalmarknadsdag för någon vecka sedan sade han vidare att projektportföljen inom Integrated Solutions var starkare i andra kvartalet än i första. Satsningen på att bredda verksamheten hade enligt vd:n ett förvånansvärt bra genomslag.

Ett par starka kvartalsrapporter i rad har lett till att vinstprognoserna för Nolato har höjts närmare 10 procent sedan årsskiftet. För innevarande år räknat de analytiker som följer bolaget med en vinst per aktie på 15,83 kronor enligt databasen Factset. För nästa år ligger snittprognosen på 16,64 kronor.

De prognoserna innebär p/e-tal på 19,9 respektive 18,9 för de närmaste åren. Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till 3,5 respektive 3,7 procent de närmaste åren.

Den svaga utvecklingen för Integrated Solutions under fjolåret innebar att 2016 blev ett mellanår för Nolato-aktien som slutade året i princip oförändrad.

I år har dock utvecklingen varit starkare för aktien som står på plus 19 procent från årsskiftet. Värderingen har krupit uppåt och ligger snudd på rekordhögt för tillfället. Nolato är ett välskött och i grunden stabilt företag och värderingen tenderar att vara därefter. Dagens p/e 20 kan dock jämföras med snittet kring 16 för de senaste tre-fyra åren.

Fler förvärv ligger uppenbarligen redan inprisat i kursen liksom ett betydligt bättre år för Integrated Solutions än i fjol.

Nolato är den typ av aktie som alltid ser dyr ut men som över tid ändå tenderar att utvecklas bra, bland annat understödd av en stabil utdelning.  Det är den typ av aktie man ska köpa och stoppa i byrålådan några år. Även sådana aktier bör man dock hellre köpa i samband med en kurssvacka än som idag efter en snabb rusning på 20 procent.

Rekommendationen blir därför att ha Nolato-aktien under uppsikt men att avvakta i dagsläget. Kommer kursen ned mot 270-280 kronor under sommaren är det läge att slå till.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nolato B Neutral 309,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -