Godbitarna för makroälskaren

Makro Utfallet i det brittiska valet blev en rysare som lär fortsätta att sätta sina spår under veckan som kommer. Veckans höjdpunkt är annars den amerikanska centralbankens räntebeslut.

Förra veckans riktiga kioskvältare blev utfallet i det brittiska valet som har skickat chockvågor genom brittisk politik veckan innan förhandlingarna med EU kring en Brexit ska inledas. På finansmarknaden kan noteras lite blandade reaktioner då pundet sjunkit kraftigt samtidigt som börserna i Europa tog ett skutt uppåt.

Det får nog ändå tolkas som att de flesta tycks tro på en något mjukare brittisk linje i förhandlingarna nu när premiärminister Theresa May förlorar majoriteten i parlamentet. Nu söker hon visserligen stöd hos det lilla nordirländska och nationalkonservativa UDP men frågan är om det ändå inte lutar åt ett brittiskt nyval i närtid. Fortsättning följer.

Under helgen har dessutom fransmännen gått till nytt val där den nyvalde presidentens nystartade parti rönt stora framgångar. Nu väntar en andra valomgång och Emmanuel Macron tycks ha stora chanser att få en betryggande majoritet i parlamentet.

I veckan som kommer finns en hel del godbitar för en makroälskare.

Tisdagens svenska inflationssiffror riskerar att bli en riktig rysare för Riksbanken som riskerar att sätta jublet från aprilmätningen i halsen. Inflationen väntas sjunka tillbaka en bit under målet på 2 procent samtidigt som ett oljepris, som numera sjunkit till runt 48 dollar per fat, borgar för fortsatt låga inflationsutfall framöver.

Veckans huvudnummer är i sin tur onsdagens räntebeslut från den amerikanska centralbanken. Visserligen är förväntningarna redan högt ställda på att de ska leverera en ny räntehöjning men samtidigt ska de enskilda ledamöterna i räntekommittén presentera nya prognoser och då får vi tydlig vägledningen kring hur de ser på den framtida ränteutvecklingen. På finansmarknaden har förväntningarna på fler räntehöjningar tonats ner rejält

Dessutom kan Federal Reserve komma att ge oss en vink om hur, och under vilka villkor, en bantning av den massiva obligationsportföljen kan ske.

Under natten mot onsdag publiceras dessutom siffror över kinesisk industriproduktion och detaljhandel. Viktiga konjunktursignaler nu när makronyheterna från Kina varit lite vacklande.

Mot slutet av veckan har vi ett eurogruppsmöte och ett ekofinmöte. På det förstnämnda ska det bland annat beslutas om stödpengar till Grekland medan ekofinmötet lär ha strategin inför Brexitförhandlingarna högt på agendan.

Måndag

Ganska tomt på makroagendan så mycket av fokuset lär hamna på utfallen i det brittiska respektive franska parlamentsvalet samt på Trump vs Comey. Fredagens ras på Nasdaq-börsen lär också sätta sina spår.

Tisdag

Den svenska inflationen väntas ha tickat ner i maj efter att temporärt ha varit uppe på Riksbankens målnivå i april. Det ser heller inte så bra ut framöver för banken eftersom oljepriset fortsätter att sjunka. Håll också koll på det tyska ZEW-indexet som mäter humöret i investerarkollektivet.

Onsdag

Kinesiska siffror över detaljhandel och industriproduktion är som alltid en viktig värdemätare på konjunkturläget även om de inte brukar röra sig särskilt mycket. Dagens huvudnummer är annars självklart den amerikanska centralbankens räntebeslut och de prognoser som publiceras i samband med onsdagens möte. Räntan väntas höjas men viktigare är ändå vad man säger om kommande räntehöjningar och en möjlig strategi för att påbörja bantningen av obligationsportföljen.

Torsdag

Schweiz och Storbritannien lämnar penningpolitiska besked men väntas bägge vila på hanen. Eurogruppen möts och väntas ta beslut kring nya utbetalningar av stödpengar till Grekland. 

Fredag

Ekofinmöte i Luxemburg och strategin inför Brexitförhandlingarna lär finnas högt på agendan. Intressant att följa om det kommer några signaler från mötet och vad det i så fall kan få för effekt på ett svajigt pund. Bra fart i amerikanskt bostadsbyggande i maj är väntat.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -