ETF: Vågat att blanka banker?

ETF USA:s bankaktier har tappat tempo när tviveln vuxit kring Trumps ekonomiska agenda. Men det krävs trots det stor riskvilja för att våga ta ett bett emot fortsatt uppgång i sektorn.

Amerikanska bankaktier har varit några av de främsta vinnarna i Trump-rallyt. Men de senaste tre månaderna har flertalet halkat efter. Medan Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq stigit till nya rekordnivåer har finansjättar som Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs och Wells Fargo backat omkring 10 procent under försommarmånaderna.

De korta medelvärdena (MA50) i de fyra ovanstående aktierna slutar nedåt, vilket ger en fingervisning om humöret. Ett undantag i sektorn är Citigroup som istället stiger högre.

Det finns flera skäl till oro. Bankerna är epicentrum vid ekonomisk expansion och skulle övertygelsen om den globala konjunkturen vara lika stark som tidigare borde bankaktierna fortsätta högre, eller så är mycket redan inprisat.

Också räntemarknaden har hissat varningsflagg då långräntorna återigen faller, vilket kan tolkas som bevis för att förväntningarna på konjunkturupphettningen svalnat.

Finanshusen skulle vara de som gynnats mest av stigande räntor. I alla fall inledningsvis. Trumps önskade reformer skulle gagna dem mycket med lägre skatter och nättare regelverk. Men tveksamheterna kring vad som blir verklighet har vuxit och analytikerna ser nu fler moln på himlen. Sannolikheten för en amerikansk skattesänkning i år anses låg bland sakkunniga, rapporterar finansmedia.

Det saknas alltså inte argument för att vara mera kritisk än tidigare. Investerare som vill spekulera i att rallyt inom amerikansk banksektor har nått sitt slut, har flera valmöjligheter på ETF-marknaden. Men det finns nackdelar med produkterna och det är mycket vågat att gå emot en i övrigt stigande marknad.

ETF:erna går att köpa med både rak exponering eller hävstång, om man vill blanka finanssektorn. Men gemensamt för de flesta alternativ är daglig avstämning av viktningen. Det gör att de korta ETF:erna inte lämpar sig att hålla långsiktigt. Urholkningseffekten blir för stor, framförallt i ETF:er med hävstång.

Proshares Short Financials (SEF)

Proshares Short Financials tar sikte på att röra sig med samma magnitud som Dow Jones Financials index, men i motsatt riktning. Det gäller per enskild handelsdag. Viktningen avstäms dagligen vilket innebär att avkastningen inte kommer spegla index över längre tidsperioder. Ju högre volatilitet desto större blir urholkningseffekten.

SEF rymmer blankningspositioner i Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs och Wells Fargo. Men Jones Financials index, som fonden speglar negativt, har en väldig bredd och innefattar massor av bolag. Flertalet som bankskeptikern inte nödvändigtvis vill blanka. Till exempel Visa och Mastercard som fortsatt stiga till nya rekordnivåer. Förvaltningskostnaden är 0,95 procent per år.

Proshares Ultrashort Financials (SKF)

Proshares andra blanknings-ETF på finanssektorn motsvarar syskonet SEF, men med dubbel hävstång. Det innebär också att den dagliga avstämningen är ett större problem.

Samtidigt kan ETF:en ge mer krut åt den kortsiktige blankaren. Förvaltningskostnaden är 0,95 procent per år.

Direxion Daily Financial Bear 3x (FAZ)

Direxion Daily Financial Bear erbjuder ännu större hävstång. ETF:ens avkastning ska motsvara minus 300 procent av utvecklingen för Russell 1000 Financial Services. Russells finansindex rymmer 30 procent bankaktier och motsvarar i grova drag, Dow Jones Financial index.

De största positionerna rymmer JP Morgan, Berkshire Hathway och Wells Fargo. Förvaltningskostnaden är 1,05 procent per år.

Proshares Short S&P Regional Banking (KRS)

Proshares Short S&P Regional Banking levererar rak, negativ exponering mot S&P Regional Banks Select Industry Index. Det innebär en betydligt snävare exponering än övriga ETF:er i vår artikel, inriktad mot lokala bankaktörer i USA.

Totalt innefattar ETF:en blankningar av 100 bolag. Till de största innehaven hör CIT Group, First Republic Bank och SVB Financial Group.

Fördelen med nisch-ETF:en är att blankningen blir fokuserad på en sektor. Och exponeringen mot globala finansbolag sjunker.

Nackdelen är att ETF:en är mindre likvid och därför svårare att handla. Precis som de andra blanknings-ETF:er lämpar sig fonden sämre för långsiktiga investeringar, i och med daglig avstämning av viktningen. Förvaltningskostnaden för den nischade ETF:en springer iväg till 5,23 procent per år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -