Systematisk fond är årets modell

Fondkommentar I spåren av en ökad riskaptit har små- och medelstora fonder börjar dra ifrån storbolagsfonder på Stockholmsbörsen.

Placera har listat de bästa och de sämsta Sverigefonderna med inriktning på små- och medelstorabolag från Avanzas fondutbud.

Det senaste halvåret har små- och medelstora Sverigefonder avkastat bättre än storebror som i huvudsak investerar i stora svenska bolag. Det visar statistik enligt Morningstar. Kategorisnittet för Sverigefonder har avkastat 13 procent i genomsnitt i år, jämfört med 14,3 procent för de fonder som inriktar sig på små- och medelstora bolag.

Gapet på 1,3 procentenheter är inte så stort kan tyckas, men över tiden med ränta på ränta blir skillnaden desto större. Ser vi tillbaka de senaste 10 åren så är det fördel små- och medelstora Sverigefonder.

Enligt Morningstar har svenska små- och medelstora fonder de senaste tio åren avkastat i genomsnitt knappt 3 procentenheter mer per år. Det har skett till en högre risk, men även riskjusterat levererar små- och medelstora bolag en bättre avkastning.

Ränta-på-ränta-effekten gör stor skillnad på tio år. Kategorin Sverigefonder små- och medelstora bolag har i genomsnitt avkastat 161 procent de senaste 10 åren. Sverigefonder som är inriktade på storbolag har under perioden bara orkat upp 98 procent.

Carnegie småbolagsindex jämfört med OMX30 ger en fingervisning av hur småbolagsfonderna gått mot storbolagen.

Men det finns så klart fonder som lyckats avkasta bättre än index och Morningstars kategorisnitt. Skillnaden mellan bästa och sämsta fond hittills under 2017 är stor, det skiljer hela 10 procentenheter. Överst på vinnarlistan hittar vi överraskande flera fonder med systematiska investeringsprocesser.

Fondbolaget Simplicity använder en systematisk investeringsprocess som utifrån statistisk analys screenar efter kvalitetsbolag. Bolagets två Sverigefonder klassificeras av Morningstar som små- och medelstora Sverigefonder. För att klassas som det krävs att man har huvuddelen av investeringen i medelstora och småbolag.

Simplicity Sverige har avkastat knappt 20 procent i år. Fonden består av 57 innehav och bland de bästa innehaven i år hittar vi Volvo och Scandic Hotels som har avkastat 42 respektive 55 procent inklusive utdelningar.

Systerfonden Simplicity Småbolag Sverige hittar vi på en tredjeplats med en avkastning på 18,4 procent. Fonden förvaltas enligt samma systematiska princip. Medicinteknikbolaget Cellavision är en vinnaraktie i fonden med knappt 120 procent i avkastning, följt av Dedicare, ett bemanningsföretag inom vårdbranschen , som avkastat över 60 procent inklusive utdelningar.

Fonden Inside Sweden har avkastat drygt 17 procent och jobbar med en systematisk investeringsprocess med fokus på att ta rygg på bolagens insiderpersoner. Bland fondens raketer hittar vi nätsportbutiken Sportamore som har avkastat över 110 procent och väger 4,2 procent av fondens värde.

Spiltan Aktiefond Småland hittar in i toppen bland de systematiska fonderna. Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras av cirka 60 procent aktier med anknytning till Småland som att huvudkontoret eller viktig produktion finns i regionen.

De största bidragen till fonden avkastning är Inwido och Bufab. De har seglat upp tillfondens största innehav och väger runt 6 procent var. Avkastningen skäms inte för sig, de har avkastat hela 40 procent respektive 31 procent under 2017 inklusive utdelningar. Det slutar inte här. Fagerhult som utgör knappt 4 procent är fondens raket och har gått upp med drygt 60 procent.

Ingen på förlorarlistan har nått upp till kategorisnittets avkastning på 14,3 procent. Sämst utveckling har Catella Småbolag haft med 9,1 procent. Fonden har en koncentrerad portfölj på 59 innehav. De sämsta bidragsgivarna till fondens avkastning i år är eyetrackingbolaget Tobii och Mycronic. De har levererat minus 27 respektive minus 15 procent inklusive årets utdelning.

Värdeinvesteraren Carnegie fonder och deras småbolagsfond har avkastat 12,1 procent.  Fonden har en koncentrerad portfölj på 29 bolag. De sämsta bidragsgivare till fondens avkastning är den forna kursraketen Betsson (minus 6,7 procent) och Nordax Group (minus 9 procent). De väger 3,3 respektive 3,9 procent i fonden. Fonden har fyra stjärnor hos Morningstar och avkastningen de senaste tre åren hör till den absolut bästa i kategorin.

Fondbolaget Spiltan återfinns även bland de fonder som släpat efter i år. Aktiefond Dalarna har inte varit lika lyckosam som den småländska motsvarigheten. Värt att notera är att båda Spiltan-fonderna förvaltas av Per Andersson.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -