Lättnad - men haveriet kommer

Makrokommentar Utfallet i det brittiska parlamentsvalet borgar för ökad politisk osäkerhet nu när förhandlingarna med EU ska ta sin början. Men förhoppningen tycks ändå vara att det ska öppna upp för en mjukare brittisk Brexit-linje.

För att citera fotbollslegenden Gary Lineker så stod den brittiska premiärministern Theresa May för ”årets självmål” när hon bestämde sig för att utlysa nyval. Hon har lyckats slarva bort ett opinionsförsprång på 20 - 25 procentenheter på bara några månader och på köpet förlorat majoriteten i parlamentet.

Därför står nu britterna med ett splittrat parlament bara en vecka innan förhandlingarna med EU kring en Brexit ska inledas och Mays förhoppning om att skapa sig en starkare förhandlingsposition har gått i kras.

Många går därmed nu på linjen att det här öppnar upp för en mjukare linje i Brexit-förhandlingarna eftersom Theresa May själv tycks ha förespråkat en hårdare linje där slagordet blivit att ”ett uteblivet avtal är bättre än ett dåligt avtal” med EU.

Viktigt att påminna sig om i sammanhanget är dock att hon själv faktiskt inte röstade för en Brexit och att en framgång i valet hade gett henne större möjlighet att stå emot de 60-talet riktigt hårdnackade EU-motståndarna i det egna partiet. Så det är långt ifrån självklart att valresultatet, ur den aspekten, skulle kunna underlätta förhandlingsprocessen.

Däremot kan man givetvis vara rätt säker på att övriga partier i sin tur kommer at vilja flytta fram sina positioner, vilket talar för en generellt sett mjukare Brexit-linje.

Men nu väntar en period med ökad politisk osäkerhet, och frågan är om Theresa May ens kommer att kunna sitta kvar.

Redan i höst ska dessutom två riktigt tunga förhandlinspjäser ros i land. Den överlägset tyngsta blir den om ömsesidiga medborgerliga rättigheter för britter och EU-medborgare, men nästan lika tung är den om vad britterna ska betala för redan beslutade EU-åtaganden.

När det gäller det förstnämnda står parterna mil från varandra och eftersom det var den egentliga huvudfrågan för det brittiska folket lär det bli svårt att driva en ”mjuk” brittisk linje. I det andra ärendet lär britterna vara beredda att betala i storleksordningen 9 miljarder euro medan EU-förhandlarnas siffror ligger i spannet 50 - 60 miljarder euro.

Så redan fram mot sensommaren kan vi få se det första, riktigt stora haveriet i förhandlingarna och enligt vår bedömning har sannolikheten för detta ökat efter gårdagens valresultat. Från EU-håll bedömer man säkert att britternas förhandlingsposition försvagats och flyttar därmed fram sina positioner.

Återstår att se vilken brittisk premiärminister det blir som ska ro detta i land. Det lär i alla fall inte räcka med de knappa två år som finns kvar av förhandlingstiden.

Inte att förvåna har det brittiska pundet försvagats efter att valet och den handlas nu kring 11,10 kronor per pund efter att ha inlett gårdagen runt 11,30.

På kort sikt finns utrymme för ytterligare försvagning även om pundet redan i utgångsläget sågs som kraftigt undervärdet på valutamarknaden. På aktiemarknaden syns dock inga negativa effekter utan tvärtom har valresultatet gett utrymme för ett lättnadsrally på inte bara den brittiska börsen utan över hela Europa.

Så sammantaget får marknadsreaktionerna ändå tolkas som att valresultatet tas emot med viss lättnad. Räkna ändå med att det kommer betydligt dystra börsdagar i samband med att Brexit-processen fortskrider.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -