Här är byggsektorns toppar - utan ränteoro

Börskommentar Byggbranschen går som tåget och på börsen har byggrelaterade bolag överlag klarat sig mycket bra. Nästa år väntas dock vinsterna bromsa in häftigt på sina håll.

Byggrelaterad verksamhet har varit ett hett tema på börsen i år. Flera stora såväl som små bolag har haft en stark kursutveckling och nyintroduktionerna har överlag gått bra. Byggsektorn är räntekänslig, så precis som för fastighetssektorn har utvecklingen de senaste åren varit lite slagig. Oron för att vi nu sett botten i räntecykeln spökar med jämna mellanrum bland aktierna.

För tillfället är dock ränteoron som bortblåst, och aktiemarknaden fokuserar istället på den fortsatt mycket höga aktiviteten i sektorn och de välfyllda orderböckerna. Bostadsbyggandet är fortfarande rekordhögt i Sverige och kunderna snappar fortfarande upp bostäderna i ett mycket tidigit skede i projekten.

Bland bostadsbyggarna har stort varit vackert i år. JM och Bonava har klarat sig betydligt bättre än de mindre bostadsutvecklarna Besqab och SSM. På en överhettad marknad blir storlek en allt viktigare faktor, så det är kanske inte någon orimlig utveckling. Värderingsmässigt ligger Bonava och JM lika, medan betydligt mindre SSM handlas med en stor rabatt.

Peab bygger också en hel del bostäder och aktien har rusat 44 procent i år. Det är dock främst en stark marginalutveckling som drivit på aktien. NCC och Skanska har haft betydligt svagare kursutveckling. En titt på värderingarna visar dock att det är Peab som jagat ikapp de båda andra. P/e-talen för nästa år ligger rätt lika mellan de tre bolagen.

Antalet byggrelaterade bolag på Stockholmsbörsen har ökat en hel del de senaste åren. Ytterligare tre har tillkommit i år. FM Mattsons och Instalco Intressenters introduktioner har varit framgångsrika och båda aktierna är upp cirka 25 procent från introduktionskurserna.

Bostadsutvecklaren SSM Holding har inte haft lika bra utveckling. Aktien är ned 7 procent från introduktionskursen. Risken är betydligt högre i en projektutvecklare än i ett bolag som säljer produkter eller tjänster till byggsektorn. I ett trots allt lite nervöst läge tycks investerarna för tillfället lockas mer av underleverantörerna än av projektutvecklarna.

Eltel är förvisso ett bra exempel på att det kan smälla även bland underentreprenörerna. Turerna i bolaget tycks aldrig vilja ta slut. Aktien är också den stora förloraren i sektorn. Mitt emellan förloraren Eltel och vinnaren Instalco lägger sig börsens tredje installationsföretag, Bravida, med en stabil uppgång på 14 procent.

Ventilation har varit ett hett område i år. Rapporterna från Systemair och Lindab har varit starka, framför allt det sistnämnda bolaget överträffade förväntningarna med sin senaste rapport. Aktien i Lindab står också på plus 32 procent sedan årsskiftet. Trots det värderas Lindab fortfarande med en rabatt jämfört med Systemair.

Bäst kursutveckling av ventilationsbolagen har dock Nederman haft. En bra resultatutveckling i kombination med ett antal köprekommendationer av aktien har bidragit till en kursuppgång på 35 procent i år. Nederman värderas idag högre än Lindab på nästa års vinstprognoser.

Vinsttillväxten i Lindab väntas dock vara betydligt högre de kommande åren än i Nederman. Även Systemair väntas öka vinsterna kraftigt de närmaste åren.

Bland bygg- och järnhandelsbolagen har Byggmax varit förloraren hittills i år. Swedol och Ahlsell har gått bäst medan B&B Tools är oförändrad från årsskiftet. Byggmax har huvudsakligen privatpersoner bland kunderna medan Ahlsell enbart servar proffs. Det borgar för en mer stabil efterfrågan för Ahlsell som också värderas med en premie på 35 procent mot Byggmax.

Byggmax erbjuder bland den högsta förväntade direktavkastningen av aktierna på listan här nedan. Bolaget får dock se sig slaget av elgrossisten Malmbergs som ger 5,5 procents direktavkastning. Konkurrenten Garo har utklassat Malmbergs på börsen i år och värderas 50 procent högre enligt databasen Factsets snittprognos. Garo väntas också öka vinsterna betydligt snabbare än Malmbergs de kommande åren.

Utsikterna för byggbranschen i Sverige är fortsatt hyggliga de kommande åren. Från nästa år tar dock anläggningsmarknaden över som draglok. Bostadsbyggandet spås enligt Sveriges Byggindustrier plana ut under nästa år till följd av stramare utlåningsvillkor, höjda skatter, stigande bolåneräntor och små löneökningar.

Många av bolagen på vår lista här nedan har bostadsboomen att tacka för mycket av de senaste årens goda efterfrågan. Till nästa år väntas exempelvis JM:s intäkter öka bara blygsamt och resultatet faktiskt backa. Fallande vinster spås även i NCC och Skanska medan Peab och Bonava väntas klara sig något bättre.

Många av de mindre underleverantörerna väntas dock klara sig bra. Flera av dem har internationell verksamhet så den svenska marknaden är inte avgörande för utvecklingen. Alimak, Garo, Systemair och Lindab väntas exempelvis alla klara mer än 20 procents vinsttillväxt även under 2018. Eltels stora procentsiffror kommer sig av att vinsterna rör sig kring nollan.

Här nedan kan du själv botanisera bland Stockholmsbörsens alla bolag som på ett eller annat sätt (och i varierande omfattning) är beroende av byggkonjunkturen för sin efterfrågan. Källa är databasen Factset.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -