Köpvärd it-säkerhet med hög risk

Aktieanalys Det är full aktivet hos Verisec. En ny id-produkt lanseras skarpt under hösten och flertalet viktiga avtal har tecknats i första kvartalet. Men större intäkter saknas fortfarande.

Det står inte still hos it-säkerhetsföretaget Verisec. Aktiviteten är snarare högre än någonsin tidigare. Under 2017 har flertalet viktiga avtal tecknats på åtskilliga geografiska marknader. Till dessa ryms Sverige, Storbritannien, Tyskland och Spanien.

I november 2016 genomfördes en riktad nyemission mot min favoritfond Swedbank Robur Ny Teknik. Att förvaltarna har stämplat bolaget med sitt kvalitetssigill väger tungt. Och satsningen tillförde Verisec 34 Mkr.

Fondens ägarandel i bolaget uppgår till knappt 10 procent. Övriga storägare håller ett stadigt grepp om bolaget. Friserat för ägandet registrerat hos Avanza och Nordnets pensionsbolag sitter 8 av 10 storägare på nära 88 procent av kapitalet.

De nya pengarna från emissionen ska användas för att sjösätta bolagets senaste satsning Freja EID. Produkten är en direkt konkurrent till storbankernas Bank ID, en fjärde generationens digitala identitet.

Fjärde generationens digitala identiteter kan användas hos flera aktörer, så som myndigheter, företag och banker. För att uppfylla myndighetskraven för en sådan e-legitimation i Sverige krävs en fysisk id-kontroll. Verisec har löst problemet genom ett samarbete spelbolaget ATG i Sverige som har 2 000 ansluta partners. Under hösten 2017 planeras Freja EID gå skarp mot svenska användare.

Idag använder cirka 8 miljoner svenskar storbankernas konkurrerande produkt Bank ID. Bankerna lär därför inte vara intresserade av Freja. Men listan över möjliga samarbetspartners går trots det att göras lång.

Verisec delar den potentiella marknaden i fyra. Globalt finns mycket att göra för säkerheten hos bankerna. Fysiska bankdosor är dyra och en vanlig lösning för att höja säkerheten. Men på flera kontinenter saknar majoriteten av kunderna ett sådant skydd. Sannolikt många gånger på grund av kostnaden. Dessa kunder sköter fortfarande sina bankärenden bakom en osäker lösenordssträng.

Referenskunden Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A (BBVA), som är Spaniens näst största bank, är viktig globalt.

Offentlig sektor är Verisecs andra potentiella marknad. Under april har ett samarbete etablerats med konsultbolaget Tieto, vars it-plattform används av samtliga svenska landsting, 275 kommuner och flertalet andra svenska myndigheter. Målbilden är att bygga en mobil id-lösning som är billigare per användare och som kan förenkla livet för offentligt anställda och landets medborgare.

Redan under 2016 tecknades ett ramavtal med brittiska myndigheter i samarbete med Virgin Business Media, som sträcker sig fram till 2028.

I mars tecknades avtal med ett offentligt försäkringsbolag i Tyskland, bolaget tillhandahåller socialförsäkringar till 1,6 miljoner anställda inom jordbruksnäringen. Försäkringsbolaget ska använda den mobila applikationen Freja Mobile.

Freja är en volymlösning, där varje användare och inloggning innebär återkommande intäkter för Verisec. På storbolagen är det vanligt att ett fåtal nyckelmedarbetare använder säkra inloggningar. Men Freja EID är en lösning som höjer säkerheten vid alla terminaler.

Men företagen finner det främsta värdet i att storskaligt kunna identifiera sina kunder. Till möjlig partners hör försäkringsbolag, teleoperatörer, e-handeln och media-sajter. Nya EU-direktiv gällande direktbetalningar på nätet träder i kraft under 2018. Syftet är att höja säkerheten för konsumenterna och det kan snabba på utvecklingen.

Den fjärde potentiella marknaden för Verisec är onlinetjänster. Den mest intressanta online-nischen är spelindustrin som hanterar stora summor, men många gånger med undermålig säkerhet enligt Verisec.

Potentialen går inte att ta miste på. Historiskt var vi varit positiva till Verisec men inte vågat höja vår rekommendation till köp. I skrivande stund har bolaget kommit betydligt längre i utrullningen av sina tjänster, men intäkterna är fortfarande små i förhållande till börsvärdet.

Bolaget värderas till 540 Mkr men över rullande tolvmånader uppgår omsättningen bara till drygt 64 Mkr. Det är en intäktsnivå vi känner igen från 2015 och 2016. Detta trots en försäljningsökning på 16 procent i första kvartalet. Mycket positivt är att bolaget fortfarande är fritt från långsiktigt räntebärande skulder.

Skalbarheten i Verisec affärsmodell och inte minst Freja EID innebär att om och när intäktsgenombrottet kommer, faller en stor del av pengarna ned till sista raden. Och den fasta kostnadsmassan är relativt konstant.  Bruttomarginalen överstiger idag 70 procent. Inte konstigt marknadens entusiasm. Men Verisec förblir ett förhoppningsbolag till första större intäkten är bankad.

Sverige är högt ansett internationellt vad gäller it-säkerhet och ett genombrott i samarbetet med Tieto kan vara just de som krävs för att få fart på affärerna även internationellt.

Bankvärlden i Europa har ett par kämpiga år bakom sig och kanske har deras ansträngda finansiella ställning hållit tillbaka investeringsviljan. Samtidigt ryms den uppenbara risken att banker även ute i Europa går samman och skapar en egen lösning, likt svenska Bank ID, och delar på utvecklingskostnaden. Istället för att betala Verisec för jobbet.

Att digitala identiteter blir en hygienfaktor på sikt förefaller naturligt. Då finns ett stort värde i att äga sin egen lösning men gärna delad tillsammans med andra.

Verisec har fortfarande ett försprång på många marknader, men lösningarna är långt ifrån omöjliga att kopiera. I mångt och mycket handlar det tillförda värdet om tillit, något man är noga med att lyfta från Verisec sida.

Att storbankerna använder sin egen lösning ger svårslagna trovärdighetspoäng. I och med marknadsdominansen är Bank ID också ett naturligt val för svenska myndigheter och övriga.

Att lägga en längre intäktsprognos för Verisec är lönlöst. Osäkerheterna är helt enkelt för stora. Det vi kan konstatera är att det lär krävas en dubbling av intäkterna för att bolaget ska kunna leverera en rumsren rörelsemarginal. I absoluta tal är dock en intäktsökning på cirka 60 Mkr inte särskilt stor sett till kundunderlaget internationellt.

Bolagets egen målsättning är en omsättning på 200 Mkr och en rörelsemarginal på 15-20 procent år 2020. Med det som måttstock värderas bolaget högt redan idag om inte vidare stark tillväxt kan antas efter år 2020.

Trots riskerna lockar Verisec till en mindre investering. Swedbank Ny Teknik och övriga storägare inger stabilitet och trygghet, tillika de facto att bolaget är skuldfritt. Bolaget hade vid kvartalets utgång knappt 40 mkr i likvida medel.

Vi höjer vår rekommendation till köp på Verisec men riskerna kan inte understrykas noga nog. Nöj dig med en mycket liten del av portföljen investerad i bolaget.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Freja eID Group Köp 119,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -