Nervositeten kryper fram

Makroveckan Junibörsen har fått en hygglig start samtidigt som marknadsräntor och oljepris sjunker och guldpriset rör sig uppåt. Det manar till viss försiktighet under en vecka med brittiskt val och ECB i fokus.

Ett nytt terrordåd skakade London men på finansmarknaden är reaktionerna återhållsamma. Pundet ligger kvar runt nivåerna från i fredags och marknadsräntorna är i stort sett oförändrade. På finansmarknaden har man ju tyvärr fått en viss vana att hantera den här typen av tragiska händelser. Det är väl bara terroraktioner direkt riktade mot den finansiella infrastrukturen som möjligtvis skulle kunna skaka om en del.

Däremot sjönk marknadsräntorna relativt kraftigt efter den överraskande svaga amerikanska sysselsättningssiffran för maj. Sysselsättningen steg med 138 000 personer mot väntade 185 000 medan arbetslösheten sjönk till 4,3 procent. Därmed blev det lite större osäkerhet kring den amerikanska centralbankens agerande i nästa vecka.

Junibörsen har annars fått en bra start och vi noterar att volatiliteten åter sjunkit till rekordlåga nivåer.

En viss nervositet kan dock skönjas i form av lägre marknadsräntor, sjunkande oljepris, stigande guldpris och en svagare dollar. En cocktail som kanske inte känns så välsmakande inför veckan som kommer.

Mycket av veckans fokus lär hamna på det brittiska valet som går av stapeln på torsdag. Visserligen har det konservativa partiet fortfarande en hyggligt stor ledning i de flesta opinionsundersökningar men premiärminister Theres May tycks gå bet på de framgångar som hon hoppades skulle ge henne en stabilare plattform inför Brexit-förhandlingarna. Vi väntar oss ändå inga större marknadsreaktioner så länge Tories behåller en majoritet i parlamentet.

ECB lämnar dessutom nytt penningpoliskt besked på torsdag. Det väntas inga större nyheter varför det mesta av intresset riktas mot vad EB-chefen Mario Draghi säger på den efterföljande presskonferensen. Positiva tongångar kring ekonomin i EMU-området samtidigt som han bekräftar att ECB avser att behålla den penningpolitiska gasen i botten skulle kunna ge börserna en skjuts uppåt.

Från Kina kommer siffror över utrikeshandel och inflation som kan komma att ha viss påverkan på marknadshumöret, framför allt i Asien.

För svenskt vidkommande ser vi fram mot inköpschefsindex för tjänstesektorn, industriproduktion och orderingång, hushållens konsumtion och bostadspriser. Fortfarande finns en viss förvåning inför de överraskande låga tillväxtsiffror för årets första kvartal som SCB publicerade i förra veckan. Mycket talar dock för att andra kvartalet fick en stark start även om det finns en del frågetecken inför fortsättningen.

Måndag

Inköpschefsindexen för tjänstesektorn rullas ut på bred front. Det väntas på de flesta håll små förändringar och därmed skulle den globala ekonomin fortsätta sin stabila, om än lite försiktiga, resa uppåt. Det finns dock en viss oro för negativa överraskningar skulle kunna ge riksaptiten en skjutws nedåt.

Tisdag

Sveriges nationaldag och den svenska finansmarknaden håller därmed stängt. Den som tar det lugnt med nationaldagsfirandet kan hålla koll på investerarhumöret och detaljhandeln i EMU-området. Stabila siffror väntas.

Onsdag

Mot bakgrund av de något svaga BNP-siffror som SCB i förra veckan redovisade för årets första kvartal blir det högintressant at följa upp siffrorna över orderingång och produktion i april. Höga utfall borgar för att tillväxten trots allt tagit lite bättre fart under innevarande kvartal, vilket skulle ligga mer i linje med den utveckling som olika indikatorer pekat på.

Torsdag

Mycket av finansmarknadens fokus lär hamna på det brittiska valet. Opinionsmätningarna pekar mot en seger för de konservativa men att Theresa May inte får den stabila majoritet som hin eftersträvade. ECB lämnar penningpolitiskt besked men väntas inte presentera några större nyheter.

Fredag

Den kinesiska inflationen väntas ha stigit en aning men fortfarande ligga långt under centralbankens mål. Frågan är dock om det finns något utrymme för stimulanser nu när kampen mot den höga skuldsättningen fått allt större prioritet. Intressant att följa utvecklingen för de svenska hushållens konsumtion i april samt bostadspriserna i maj. Börjar amorteringskraven märkas i statistiken?

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -