Gränges och värderingsgapet

Aktieanalys Gränges värderas med en stor rabatt mot verkstadskollegorna på börsen. Oron känns överdriven och vi ser ett köpläge.

Gränges-aktien har inte varit någon vidare investering det senaste året. Kursen klättrade på bra under förra sommaren, pådrivet av storförvärvet av amerikanska Noranda, men har sedan början på augusti i fjol glidit sakta utför.  

Aktiemarknaden ser uppenbarligen inte storheten i 2,8-miljardersköpet av Noranda, som slutfördes just i augusti i fjol. Optimismen kring affären fick sig en knäck i början av februari i år då Gränges bokslutsrapport missade förväntningarna. Marginalerna inom Noranda ligger lägre än i övriga Gränges men utspädningen var klart högre än väntat i fjärde kvartalet.

Enligt vd Johan Menckel är fjärde kvartalet säsongsmässigt svagt för Noranda, något som analytikerna inte tagit tillräcklig höjd för. Det första kvartalet i år var bättre och då överträffade istället Gränges förväntningarna.

Gränges vd Johan Menckel 

Att aktiemarknaden är lite nervös över Noranda-köpet är inte så konstigt. Bolaget är i princip jämnstort med Gränges och köptes i samband med en företagsrekonstruktion. Gränges verksamhet i Nordamerika var före förvärvet relativt begränsad. Nu utgör den nära 60 procent av omsättningen.

Asien svarar för knappt 25 procent av omsättningen och Europa för drygt 15 procent. Noranda-köpet har inte bara förändrat den geografiska profilen på Gränges. Bolaget har också fått en mer balanserad kundlista. Före förvärvet svarade fordonsindustrin för 90 procent av försäljningen. Nu har andelen sjunkit till strax under 50 procent.

Noranda säljer bara omkring 4 procent av sin produktion till kunder i fordonsindustrin. I stället är bolaget nummer ett på den amerikanska marknaden för stationära värmeväxlare, ett område där Gränges vill växa och som numera utgör en fjärdedel av omsättningen i koncernen. Stationära värmeväxlare används huvudsakligen i luftkonditioneringsanläggningar.

Gränges har sin specialitet inom så kallade lödda värmeväxlare. Dessa kräver speciell yt- och strukturbehandling av aluminiumbanden vilket Noranda i dagsläget inte hanterar. Gränges har för avsikt att investera i kapacitet för detta. Fordonsindustrin har nästan helt gått över till lödda värmeväxlare, så för att kunna bearbeta de amerikanska fordonskunderna, vilket Gränges avser att göra, kommer en sådan investering att krävas.

Även inom stationära värmeväxlare väntas kunderna under de kommande åren att mer och mer gå över till lödda värmeväxlare. Tillväxten i det segmentet väntas därför vara stark.

Om fjärde kvartalet i fjol var en besvikelse så var som sagt resultatet i första kvartalet i år bättre än väntat. Organiskt ökade volymerna med 7 procent med en särskilt bra utveckling i Kina. Norandas volymer ökade knappt 3 procent.

Gränges använder volym som jämförelsesiffra eftersom aluminiumpriserna förändras år från år. Prisförändringarna förs vidare till kunderna med något kvartals fördröjning. Det minskar riskerna i verksamheten men kan försvåra intäktsjämförelser mellan åren.

Utsikterna för produktionsvolymerna inom fordonsindustrin är hyggliga för 2017. Globalt väntas produktionen öka med 2 procent under året. Asien och Europa väntas öka medan Nordamerika spås visa nolltillväxt.

Fordonsindustrin svarar dock som sagt numera för bara knappt halva produktionen i Gränges. Marknaden för luftkonditionering utgör 25 procent och den styrs förutom av den allmänna ekonomin även av byggkonjunkturen. Den är sencyklisk och väntas förbli stark i USA de kommande åren.

Norandas anläggningar kör dock redan för full kapacitet och bolagets volymer spås vara stabila i närtid. Gränges genomför i år vissa investeringar i USA för att komma till rätta med flaskhalsar i produktionen.

De analytiker som bevakar Gränges räknar med att 2017 kommer att sluta med 18 procent högre vinst än i fjol. Snittprognosen för vinst per aktie ligger enligt SME Direkt på 7,83 kronor. Nästa år väntas omsättningen öka knappt 3 procent och rörelsemarginalen förbättras. Vinsten per aktie stiger då till 8,39 kronor.

De prognoserna ger p/e-tal på 10,5 respektive 9,8 för de närmaste åren. Nettoskulden uppgår till knappt 2,7 miljarder efter Noranda-köpet. Justerat för den värderas rörelsen till 9 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i Gränges-aktien väntas uppgå till 3,1 respektive 3,2 procent de närmaste åren.

Gränges-aktien värderas lågt jämfört med det mesta på Stockholmsbörsen. Fordonsrelaterade aktier har släpat efter på sistone, då framför allt en svag utveckling för de amerikanska bjässarna tynger sektorn. Gränges exponering mot den amerikanska fordonsindustrin är dock begränsad. På Gränges tidigare huvudmarknader i Asien och Europa ser utsikterna för fordonsindustrin bättre ut.

På lite längre sikt krävs större investeringar i USA för att bygga upp kapacitet inom lödda värmeväxlare. Det öppnar å andra sidan intressanta tillväxtmöjligheter för framtiden både inom fordonssektorn och inom luftkonditionering.

Skuldsättningen i Gränges ligger för närvarande något över målet om 1-2 gånger ebitda. Till nästa år ska man åter ligga inom målintervallet och då kan det vara dags att börja fundera över nya förvärv. Asien och framför allt Kina är prioriterade marknader då mycket av fordonsindustrins tillväxt väntas ske där de kommande åren.

Sammantaget tycker vi att värderingen ser attraktiv ut i Gränges. Vinsterna har tagit ett rejält kliv uppåt det senaste året utan att aktien hängt med. Bolaget har dessutom en på alla sätt bredare bas att stå på idag än för ett år sedan. Visst finns där risker men de är inte så mycket högre i Gränges som värderingsgapet mot verkstadskollegorna på börsen indikerar. Rekommendationen blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Gränges Köp 82,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -