AMF: Fondavgifterna pressas

Fonder "Svenskarna väljer i högre utsträckning prisvärda fonder idag, och navigerar bort från dyra och komplicerade alternativ, trots att utbudet av den typen av produkter också vuxit", säger Per Wiklund som är administrativ chef på AMF Fonder.

Utbudet av fonder har vuxit kraftigt på den svenska marknaden under de senaste tio åren. Samtidigt hittar de svenska spararna i allt högre utsträckning till prisvärda alternativ med låga avgifter.

Det framgår av pensionsbolaget AMF Fonders årliga fondavgiftsrapport.

"Vi har följt avgifterna på fondmarknaden i tio år, och ser på en övergripande nivå en positiv utveckling där avgifterna pressas nedåt. Det framstår också som att medvetenheten om hur viktigt det är med låga avgifter har vuxit. Svenskarna väljer i högre utsträckning prisvärda fonder idag, och navigerar bort från dyra och komplicerade alternativ, trots att utbudet av den typen av produkter också vuxit", säger Per Wiklund som är administrativ chef på AMF Fonder.

"Det är smart, inte minst för den långsiktige spararen", tillägger han.

Antalet fonder har sammantaget ökat med över 160 procent under tioårsperioden. Avgifterna på aktiefonder har samtidigt pressats nedåt, trots att fler dyra utländska aktörer har tillkommit på den svenska fondmarknaden och att blandfonderna har blivit dyrare.

Antalet aktiefonder har ökat från 891 fonder till 2.008 fonder sedan år 2006, antalet räntefonder från 218 till 659, och antalet blandfonder från 117 till 374. Antalet fonder inom kategorin Alternativa investeringar har vuxit från 61 till 291.

I genomsnitt låg förvaltningsavgiften för Sverigeregistrerade aktiefonder för tio år sedan på 1,33 procent. Kapitalviktat, alltså när bolagen viktas i förhållande till hur mycket som har investerats i dem, låg avgiften på 1,23 procent.

Detta ska jämföras med utgången av 2016 när båda sifforna hade sjunkit till 1,28 procent respektive 0,93 procent. Spararna placerar med andra ord mer än tidigare i fonder med lägre avgifter.

Förändringarna under 2016 var förhållandevis försiktiga. Spararna valde fortsatt fonder med lägre avgifter, och de genomsnittliga avgifterna minskade något för aktiefonder. För blandfonder bröts dock en tvåårig trend av minskande avgifter när den genomsnittliga förvaltningsavgiften steg från 1,47 procent till 1,54 procent.

Kapitalet som förvaltas i fonder har stigit kraftigt under det senaste decenniet från 1.527 miljarder kronor år 2006 till 3.449 miljarder kronor år 2016. Under det senaste året ökade svenskarnas fondsparande i värde med 11 procent.

"Intresset för aktie- och blandfonder var stort, vilket sannolikt förklaras av de låga räntorna tillsammans med starka aktiemarknader. En allt större del av fondsparande sker i investeringssparkonto (ISK)", konstaterar pensionsbolaget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -