Pekkas marknadssyn: Möjligheter och risker

Vår marknadssyn Det finns tecken på att investerarkollektivet börjar dra öronen åt sig inför en normalt sett lite lugnare börsperiod. Det skriver Placeras makroexpert Pekka Kääntä.

Att den globala konjunkturen fortsätter att stärkas, håller uppe riskaptiten trots kontroverserna kring Donald Trump. Nu finns dock tecken på att investerarkollektivet börjar dra öronen åt sig inför en normalt sett lite lugnare börsperiod.  

Majbörsen har haft en del tunga dagar men när månaden ska summeras så ser den svenska börsen ändå ut att landa på en uppgång på omkring 1,5 procent, inklusive utdelningar. Det är någonstans i mittfältet av världens börser.

Oron som ändå funnits under delar av maj kan i hög grad spåras till turbulensen kring den amerikanska presidenten Donald Trump, som fortsätter att pressas av rykten kring rysk inblandning i samband med det amerikanska presidentvalet. I värsta fall kan det här komma att utmynna i en riksrättsprocess mot presidenten även om det inte är huvudspåret just nu.

Ändå har det givetvis en påverkan på hans presidentskap och bland annat tror allt fler att det försvårare möjligheterna för Donald Trump att bedriva en effektiv ekonomisk politik. I alla fall är risken överhängande att de stora satsningar som utlovas både försenas och blir mindre än tidigare aviserats.

Det enda vi kan vara någorlunda säkra på är att det kommer att dyka upp nya kontroverser kring Donald Trump som tidvis kan påverka investeringsklimatet negativt. Men samtidigt fortsätter den amerikanska börsen att slå nya rekord och volatiliteten på börsen är som helhet mycket låg. Att den amerikanska dollarn försvagats rejält i maj är ändå ett tecken på att den underliggande oron kring presidentskapet består.

Även i övriga delar av världen är det mest uppåt på börserna och ett starkt bidragande skäl till det är att världskonjunkturen fortsätter sin återhämtning. De positiva överraskningarna på makroområdet har visserligen blivit allt färre, men som helhet pekar konjunkturpilarna fortfarande uppåt. Att ekonomin i EMU-området går åt rätt håll efter en lång räcka svåra år, gör dessutom världsekonomin i allmänhet och svensk ekonomi i synnerhet mindre känslig för negativa överraskningar i andra områden.

Men samtidigt som det generella börsklimatet fortsätter att vara hyggligt så finns det en del tecken som manar till viss försiktighet.

Ett sådant tecken är att marknadsräntorna börjat sjunka under senare delen av maj. Vi tar det som ett tecken på att tunga investerare ändå laddar för att turbulensen på börsen kan visa sig bli värre framöver. Annars finns knappast några större skäl att ligga i en obligationsmarknad som måste ses som betydligt mer övervärderad än börsen.

Ett annat negativt tecken är att guldpriset fortsätter att visa på en uppåtgående trend när placerare söker sig till tryggare placeringar.

Och slutligen kan det lyftas fram att trenden på börsen tycks vara att placerare föredrar aktier i mer stabila och trögrörliga branscher.

Men kanske man inte ska oroas alltför mycket av dessa strömningar utan helt enkelt se det som normala positioneringar nu när vi går in i en normalt sett lugnare börsperiod under sommaren.

Det finns också några viktiga hållpunkter för junibörsen, förutom den ström av tunga konjunkturdata som inleder varje månad. Att makrodata fortsätter att leverera på en hygglig nivå är i sig en grundförutsättning för ett fortsatt positivt börsklimat.

Den 8 juni går britterna till nyval samtidigt som ECB lämnar nytt penningpolitiskt besked.

Premiärminister Theresa Mays tidigare så betryggande ledning i den brittiska opinionen har krympt väsentlig i takt med att valdagen närmat sig. Nu ser valet ut att bli högst osäkert och det konservativa partiet riskerar att förlora sin majoritet i underhuset.

Eftersom ett sådant utfall det skulle komplicera Brexit-förhandlingarna så kan det ge riskaptiten i Europa en mindre knäck. Å andra sidan betyder en vinst för Theresa May att risken för en hård Brexit stiger. Så inte hellre det är ett särskilt tryggt alternativ även om det sannolikt ger ett visst, kortsiktigt lättnadsrus på finansmarknaden.

ECB-chefen Mario Draghi har i sin tur redan utlovat en fortsatt mycket expansiv penningpolitik trots stigande optimism kring den ekonomiska utvecklingen i EMU-området. Det här lär bidra till att investerarkollektivets intresse för den europeiska aktiemarknaden hålls uppe på en hög nivå.  

Och slutligen blir det högintressant att följa marknadsreaktionerna efter den amerikanska centralbankens räntebeslut den 14 juni. Blir det en räntehöjning är huvudscenariot att finansmarknaden ser det som en bekräftelse på att amerikansk ekonomi rör sig åt rätt håll. Det är i alla fall så marknaden reagerat på de tidigare räntehöjningarna. Så troligen är en utebliven räntehöjning en betydligt mer oroande signal från centralbankens sida.

När vi väger samman vår marknadssyn för juni ser vi både möjligheter och risker. Konjunkturen är det mest positiva medan Donald Trump och tecken på att marknadsaktörerna positionerar sig för ett kärvare börsklimat hamnar i den negativa börsskålen. Dessutom går vi in i en lugnare börsperiod.

Vi väljer därför att ligga kvar med en något försiktig börsstrategi i vårt allokeringsförslag för juni, även om inte heller räntemarknaden känns särskilt attraktiv just nu. Fortsatt övertygande konjunktursignaler och med val i Storbritannien samt amerikanskt räntebesked överstökat skulle möjligen kunna få oss att lyfta andelen. Givetvis förutsatt gynnsamma utfall i båda fallen.

Vårt allokeringsförlag för juni blir därmed 50 procent aktier, 30 procent ränteplaceringar och 20 procent i alternativa investeringar.

Våra tankar i form av alternativa placeringar kan ni läsa om här i Pär Ståhls artikel.

För aktie och fondplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i juni samt tio köpvärda fonder i juni.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -