Köpvärda fonder i december - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en ovanligt stark period för aktiefonder. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer ska gå bättre framöver än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför december 2016.

Stockholmsbörsen och flera europeiska börser har haft en urstark utveckling och utklassat de globala börserna det senaste halvåret. Stockholmsbörsen har stigit med drygt 16 procent, Europaindex med lika mycket och Globalt aktieindex har bara ökat 6,5 procent, i svenska kronor.

Den svenska kronan har stärkts mot den amerikanska dollarn med drygt 3 procent det senaste halvåret. Mot euron har den kronan stärkts med hälften runt 1,6 procent. Kronans framfart minskar avkastningen för utländska tillgångar.

I absoluta tal har alla fonder utom en ökat i värde. Fonderna har jämfört med sina kategorisnitt för liknande fonder klarat sig bra. Sex av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategorisnitt. Det får anses som godkänt.

Bland fonderna med högre risk har utvecklingen varit blandat, tre fonder har avkastat sämre än sina kategorisnitt för jämförbara fonder.

Indexfonden SPP Aktiefond Global har avkastat sämre än kategorisnittet av liknande fonder. Fjolåret var ett bra år för aktier i stora bolag. Nu har pendeln svängt och storbolagen har börjat sämre än småbolag. Det missgynnar oftast indexfonder som till stor del består av stora bolag.

Ny fond till decembers fondlista var Blackrock World Finance. Valet föll väl ut och fonden har den högsta avkastningen på knappt 13 procent, betydligt bättre än kategorin globala finansfonder.

Den tidigare raketfonden SEB Nordamerika små- och medelstora bolag har tappat rejält med fart. Fonden lyckades inte upp till kategorisnittet och var den fond med negativ avkastning under perioden. Observera att Placera plockade bort den fonden från listan över köpvärda fonder inför april.

Bland fonderna med medelhög risk och låg risk har utvecklingen varit bra, fyra fonder har avkastat mer än sina kategorisnitt. Listans två blandfonder har haft fortsatt bra utveckling. Carnegie Strategifond har haft en strålande utveckling och har utklassat sitt kategorisnitt.

De båda lågrisk-hedgefonderna Merrant Alpha Select SEK och Atlant Stability har levererat en stabil avkastning som är betydligt bättre än sina kategorisnitt.

Utvecklingen för Spiltan Räntefond Sverige har haft det tuffare att slå kategoriindex. Den har lägre risk än kategorisnittet, vilket är en av förklaringarna till den lägre avkastningen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -