Wilson närmar sig målet

Aktieanalys I våras kunde Wilson Therapeutics presentera bra studiedata I fas-II för sin läkemedelskandidat Decuprate och aktien fick ett välförtjänt lyft. Bolaget är ett steg närmare marknadsgodkännande och aktien är fortfarande köpvärd.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 22 den 29 maj. Läs mer om Börsveckan.

För ett år sedan noterades Wilson Therapeutics på Stockholmsbörsen och de som fick tilldelning av aktier fick en fin julklapp i december då bolaget bjöd på glada nyheter i form av bra studiedata. Wilson Therapeutics läkemedelskandidat Decuprate har nyligen passerat fas-II med starka om än preliminära data.

Enligt bolaget så har preparatet uppnått sitt primära mål med statistisk signifikans vilket innebär att preparatet kan fortsätta framåt in i fas-III. Ofta ses just fas-II som det kanske svåraste hindret på vägen framåt mot en registrering för ett läkemedel. Detta då fas-I handlar om säkerhet vilket är lättare att uppnå och testa under preklinik med mera, medan fas-II handlar om effekt vilket ju av uppenbara skäl är den stora stötestenen för ett blivande läkemedel.

 

Här är det också viktigt att notera att det är de primära målet (eller ”endpoints som det brukar kallas) som uppnåddes. Det är för dessa mål som studien designats och det är egentligen det enda som verkligen spelar roll. Ibland kan en läsa om att primära mål inte uppnåtts, men att de sekundära uppnåtts. Det är väsentligt lägre kvalitet i den typen av resultat, men Wilson lyckades som sagt med att nå sina primära mål och därtill med bra effekt i ett flertal parametrar.

Vidare så fick studien ytterligare stöd när den valdes ut som ”late-breaker” vid en stor internationell kongress om leversjukdomar (EASL). Det brukar handla om studier som tillmäts extra stort intresse, så trots att det inte påverkar den statistiska signifikansen i studien så är det en indikation om att data anses intressanta. Det som återstår nu är att driva forskningen framåt och fas-III studien väntas kunna påbörjas under andra halvåret 2017.

För närvarande arbetar Wilson Therapeutics med de regulatoriska myndigheterna (FDA) om utformningen av studieprotokoll med mera. Omfattningen väntas bli 100 patienter som behandlas under 48 veckor. Omfattningen av studien kommer innebära att det krävs stora finansiella resurser för att slutföra den. Med drygt 339 Mkr i kassan så är det vår bedömning att Wilson Therapeutics har en adekvat finansiell ställning givet de kommande behoven.

Sedan noteringen har aktien stigit med 65 procent, så givetvis har en hel del av framgångarna redan diskonterats i nuvarande kurs. Vår bedömning är dock att det fortfarande finns bra potential i aktien. Dels för att introduktionskursen var låg i förhållande till potentialen så att en del av uppvärderingen är en omvärdering närmare ”fair value”. Dels för att bolagets studiedata innebär att sannolikheten för framgång förbättrats markant. Bolagets börsvärde är drygt 2 miljarder kronor.

 

Med avdrag för nettokassan så blir forskningsvärdet i bolaget omkring 1,7 miljarder kronor, och det är i princip helt hänförligt till Decuprate. Förvisso har Wilson Therapeutics även en läkemedelskandidat inom ALS, men den befinner sig i preklinisk fas och så tidig forskning bör inte tillmätas något större värde. 1,7 miljarder kronor är hög värdering av en kandidat i fas-II. Men det finns också en del som talar för preparatet.

Särläkemedelsstatus är en sak, och goda studiedata ytterligare en faktor. Genomsnittlig sannolikhet för godkännande i fas-III ligger omkring 70 procent, där bristande effekt är huvudsaklig orsak till misslyckande. För särläkemedel är oddsen något bättre, men denna indikation är ovanlig så några robusta sannolikheter är svåra att ta fram. Peak sales för preparatet uppskattas enligt bolaget till bortåt en miljard dollar, vilket ter sig en smula i överkant. Dock är det viktigt att ta med i beaktande att Wilsons är en kronisk sjukdom vilket innebär att behandlingen också blir långsiktig.

Därmed blir det en mer utdragen försäljningskurva och lägre peak sales kan kompenseras med bättre livslängd och volym för preparatet. Sammantaget så är oddsen goda och marknadspotentialen stor, så risk/chans förhållandet för Wilson Therapeutics är gynnsamt. Köprådet består.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -