First North-premiär för Terranet

Börs På tisdagen inleds aktiehandeln på Nasdaq First North i det Lundbaserade mjukvaruteknologibolaget Terranet som säljer lösningar för maskin-till-maskinkommunikation oberoende av mobilnät.

Emissionskursen på 13 kronor per aktie implicerar ett totalt aktiekapitalvärde på 211 miljoner kronor före emissionen som i maj blev kraftigt övertecknad och tillförde bolaget omkring 100 miljoner kronor före emissionskostnader.

Terranet grundades 2004 med visionen att överbrygga bristande bredbandskapacitet i utvecklingsländer. För närvarande har bolaget tre affärsområden: Industrial Internet of Things, Chip Integration och Multimedia Services.

I fjol gjorde Terranet en förlust på 37,6 miljoner kronor, en utökning från förlusten på 18,0 miljoner året före. Bolaget ger ingen resultatprognos i prospektet.

Avseende intäkterna kan noteras att de snarare än till nettoomsättning hänför sig till "övriga rörelseintäkter" respektive "aktiverat arbete för egen räkning" där det sistnämnda avser att vissa av bolagets utgifter bokförs som en intäkt och tas upp som en tillgång i balansräkningen utifrån en förväntan om framtida fördelar.

Under fjolåret skrev Terranet ned värdet av tidigare aktiverade utgifter med 12,3 miljoner kronor avseende hårdvaruutveckling som inte längre ingår i koncernens satsningar.

På raden "övriga rörelseintäkter" hade bolaget i fjol intäkter från samarbetsavtal rörande utvecklingsarbete på 2,7 miljoner kronor, en ökning från 0,4 miljoner året före. Lejonparten av pengarna avsåg Sverige, medan 0,8 miljoner i fjol hänfördes till USA.

Aktiverat arbete för egen räkning uppgick under 2016 till 5,1 miljoner kronor, en minskning från 6,8 miljoner året före. Nedgången beror enligt bolaget på färre nedlagda timmar i aktiverbara utvecklingsprojekt eftersom större resurser har lagts på delfinansierade kundutvecklingsprojekt.

Enligt prospektet var Terranets största ägare inför emissionen Danir AB med 11,1 procent av aktiekapitalet och 11,2 procent av rösterna. Näst största ägare var Håkan Thysell med 5,4 procent av kapitalet, följt av Måns Hultman med 4,6 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -