Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler för ett telekombolag och ett verkstadsbolag. Men en aktie har brutit golvet.

OMX Stockholm PI ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket indikerar att optimismen ökar stadigt. Fortsatt uppgång innanför trendkanalen indikeras. 

Ett kortsiktigt motstånd har formats vid 593 punkter. Vid fortsatta reaktioner tillbaka är det stöd vid cirka 553-578 punkter.

Investtechs kort- och långsiktiga hausseindex ligger på 54 respektive 57 punkter vilket indikerar en övervikt av optimister bland både kortsiktiga och långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 73 procent, enligt Investtechs insiderbarometer, och andelen insiderköp för det senaste året ligger på 67 procent.

Juni har historiskt givit en genomsnittlig nedgång på 0,3 procent och juli en genomsnittlig uppgång på 2,1 procent. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt positivt på medellång sikt.

 

Millicom International har brutit en närmast horisontell trendkanal uppåt. En fortsatt stark utveckling indikeras då aktier med denna typ av köpsignal historiskt presterat en genomsnittlig meravkastning mot referensindex på fyra procentenheter på tre månaders sikt.

Kursen har också brutit taket i en rektangelformation och ett tidigare motstånd vid 504 kronor. Kursen har dock vänt vid 525 kronor vid ett tillfälle och en slutkurs över denna nivå kommer därför vara ytterligare en positiv signal.
Investtechs rekommendation: Köp

 

SKF B har brutit en stigande trendkanal på medellång sikt vilket i första skedet signalerar svagare stigningstakt med en kommande utveckling i linje mot index, mot en tidigare signalerad meravkastning på 1,9 procentenheter.

Aktien utmanar kortsiktiga stödnivåer vid 173-176 kronor – här har kursen reagerat upp tidigare – vilket indikerar att det finns köpare på dessa nivåer. Vid brott ned genom dessa stöd finns ytterligare stöd vid 160 kronor på samtliga tidshorisonter (kort, medellång och lång sikt) samtidigt som nästa motstånd på lång sikt är vid 215 kronor.

På lång sikt ligger aktien dessutom nära golvet i en stigande trendkanal vilket ger ytterligare en indikation om att aktien kan vända uppåt efter den nedgång som skett under maj månad.

Investtechs rekommendation: Svag köp

 

Clavister Holding har nu brutit under cirka 37,40 kronor vilket utlöst en säljsgnal från en rektangelformation. Formationen ger signal om fortsatt nedgång till cirka 26 kronor. Brottet stärks av hög volym, vilket indikerar att osäkerheten inför bolagets ekonomiska utveckling ökar bland investerare som därför väljer att gå ned i pris för att komma ur aktien.

Aktien har även brutit golvet i en fallande trendkanal vilket öppnar upp för en starkare nedgångstakt i jämförelse med den vi sett de senaste månaderna. Historiskt har aktier som brutit golvet i en fallande trendkanal på Investtechs medellånga grafer presterat en genomsnittlig avkastning på -6,3 procentenheter mot referensindex på tre månaders sikt, jämfört med -2,0 procentenheter för aktier inne i fallande trendkanaler.

Lågt RSI - hög styrka i nedgångar och låg styrka i uppgångar - indikerar att momentum är svagt.
Investtechs rekommendation: Sälj

 

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -