Goldman Sachs: Nickelpriset blir "mycket lågt"

Råvaror Det blir ingen prisuppgång för basmetallen nickel, då ett ökat utbud mer än väl kompenserar för en eventuellt stigande efterfrågan under resten av 2017, enligt Goldman Sachs.

Det rapporterar Bloomberg News.

Nickelpriset har fallit med närmare 10 procent under året, vilket gör metallen till den svagast presterande basmetallen. Bakom nedgången ligger bland annat att stora producenter som Filippinerna och Indonesien väntas öka utbudet.

Nedgången utlöstes av att den filippinska kongressen i början av maj beslutade att inte godkänna president Rodrigo Dutertes utnämning av den kontroversiella miljöaktivisten Gina Lopez till miljöminister.

Gina Lopez har varit tillförordnad miljöminister sedan förra sommaren och har som sådan beordrat stängning eller stopp av 28 av landets 41 gruvor, i huvudsak just nickelgruvor. Då Filippinerna är världens största nickelexportör har detta tidigare lett till en press uppåt på nickelpriset.

Goldman Sachs räknar nu med ett nickelpris kring 9.000 dollar per ton på såväl tre, som sex och tolv månaders sikt. Därmed har investmentbanken sänkt sin prognos med 28 procent. Även under en stor del av 2018 kommer priset att vara "mycket lågt", menar bankens analytiker.

LME:s tremånaderstermin för nickel stängde på fredagen till knappt 9.100 dollar per ton.

Lundin Mining producerar nickel vid gruvan Eagle i Michigan. Boliden har under fjolåret köpt en nickelgruva i Finland och behandlar dessutom nickelmalm vid sitt smältverk i Harjavalta.

Graf: Nickel prisutveckling 5 år, LME 3-månderstermin

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -