Imponerande bredd i EMU-tillväxt

Makrokommentar Konjunkturen i EMU-området fortsätter att stärkas och det är framför allt bredden i uppgången som imponerar. Tyska IFO-indexet når dessutom ny rekordnivå i maj.

Det ser allt bättre ut för konjunkturen i EMU-området. De preliminära inköpschefsindexen för industri- respektive tjänstesektor landade på 57,0 respektive 56,2 i maj. Utfallen hamnade därmed ungefär på förväntningarna och det sammanvägda inköpschefsindexet ligger kvar på hyggliga 56,8. Det är klart över den 50-nivå som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Bland detaljerna kan noteras att sysselsättningen fortsätter att stiga i rask takt samtidigt som anställningsplanerna ligger kring de högsta nivåer som noteras under det senaste decenniet. Optimismen kring framtida affärer ligger dessutom på 5-årshögsta.

Som IHS Markit som genomför undersökningen konstaterar, så är det kanske bredden i uppgången över flera sektorer som imponerar allra mest. Dessutom slog inköpschefsindexen för både Frankrike och Tyskland förväntningarna. 

En ytterligare bekräftelse på att konjunkturen i EMU-området är på väg åt rätt håll fick vi när det tyska IFO-indexet för maj publicerades. Den här undersökningen bygger på ett betydligt bredare underlag av företag och är normalt sett en mer tillförlitlig indikator på tillståndet i tysk ekonomi.

IFO-indexet steg till 114,6 i maj (se diagram). Klart över förväntningarna på 113,1 och dessutom den högsta nivån som uppmätts sedan 1991, som är så långt tillbaka som vår data sträcker sig.

Även här är det framför allt bredden som imponerar. I industrin är affärsläget det bästa sedan återhämtningsåret 2011 och i byggsektorn får man gå tillbaka till 1991 för att hitta lika nöjda företag. Även i handeln är företagen nöjda även om indexet för detaljhandeln backar en aning från förra månadens rekordnivå.

Med en allt starkare konjunktur i EMU-området ökar sannolikheten för att ECB lättar lite på gasen under senare delen av det här året, men en första räntehöjning är ändå fjärran. Vi räknar med att den kraftiga euroförstärkning som skett under den senaste veckan inte kommer att reverseras i första taget utan att euron snarare har hittat en ny nivå runt 1,12 euro per dollar att pendla kring. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -