Så ser optionsstrategier ut

Börs Handeln med optioner ger många fler möjligheter än aktievärldens köp och sälj. Men kunskapströskeln är hög och riskerna stora. Placera förklarar de vanligaste strategierna.

En option är ett finansiellt instrument som ger innehavaren rätten, men inte skyldigheten, att köpa eller sälja en viss tillgång till ett förbestämt pris, vid en förbestämd tidpunkt i framtiden. Det kan vara vilken tillgång som helst. En aktie, en råvara eller en fastighet.

Den som erbjuder optionsköparen den möjligheten kallas utställare. Och förfarandet kallas att ställa ut en option. Utställaren är tillskillnad från optionsinnehavaren skyldig att fullfölja det ingångna avtalet. Medan optionsägaren inte är tvungen, utan bara äger möjligheten att köpa, eller sälja, den underliggande tillgången.

Ericssonoptioner på Nasdaq OMX

Nedsidan med att ställa ut en köpoption är teoristiskt oändlig eftersom priset på den underliggande tillgången kan stiga hur högt som helst. I gengäld för det risktagandet får utställaren betalt en premie, vilket är köpeskiljningen för optionen.

Att ställa ut optioner förefaller alltså riskfyllt. Men de flesta optioner förfaller värdelösa. Därför tjänar utställarna premien i fler fall än de tvingas betala optionsinnehavarna.

Att handla med aktieoptioner har ett rykte om att vara vanskligt. Och visst, utfallet i den enklaste sortens optionsaffär är tämligen binärt. Eftersom de flesta optioner förfaller utan värde, är det få förunnat att tjäna pengar.

Att köpa en option kan ge en fin hävstång och det går aldrig att förlora mer än insatsen. Bara en liten kontantinsats kan ge stor exponering mot ett visst tillgångslag, till en begränsad risk.

För breda aktieindex, enskilda storbolagsaktier och råvaror handlas optioner regelbundet på flera finansmarknader.

Optioner på Nasdaq OMX

Men optioner kan också skräddarsys för ett specfikt syfte eller villkoras på olika sätt. Sådana instrument handlas utanför den allmänna marknaden.

Prissättningen av optioner är avancerad och det kan vara svårt för en lekman att avgöra om priset på en viss option är rimligt. Det teroetiska värdet påverkas av en rad olika variabler. Till exempel underliggande volatilitet, marknadsränta, tid och lösenpris. På flera håll på nätet finns kalkylatorer för arbetet.

Generellt är optioner med ett lösenpris långt ifrån aktiepriset billigare än optioner med lösenpris nära marknadspriset. Rationellt är sannolikheten för en större kursrörelse lägre än för en mindre.

Mest vanligt förekommande är optioner som kan köpas och säljas under hela löptiden. En optionen av den sorten kallas för amerikansk. Optioner som endast kan utnyttjas vid slutdagen kallas europiska. Optioner utan ytterligare villkor och förbehåll kallas vanilj-optioner.

Vad används optioner till?

Den kanske mest uppenbara nyttan av optioner har småsparare för att skydda aktieportföljen mot värdefall vid en marknadskollaps. Ett fast pris betalas för rätten att sälja en aktie eller ett index (En säljoption). Faller indexet eller aktien stiger istället värde på optionen.

Försäkringspremien är då prislappen på optionen. Precis som för andra typer av försäkringar vet vi kostnaden och är bereda att ta den för att minimera risken för en större skada om olyckan skulle vara framme.

Men det finns en mängd andra sätt att utnyttja optioner för att tjäna pengar. Helst genom att kombinera köp- och säljoptioner med olika lösenpris och tidslängder.

Rapportstrut

En strut är en position i två eller flera optioner. Den blir lönsam om marknaden svänger kraftigt uppåt eller nedåt, vilket är vanligt under rapportperioder.

Enklast möjliga strutkonstruktion är en köpoption med ett lösenpris högre än aktiepriset, samt en säljoption med lösen under aktiepriset. Vid en stor kursreaktion stiger värde kraftigt på den ena optionen. Den andra blir värdelös. Men struten måste konstrueras på ett sådant sätt att vinsten, vid en rimlig svängning åt ena hållet, blir större än kostnaden för båda optionerna, courtage och spreaden tillsammans.

Stiltje är strutinnehavarens främsta skräck. Förblir aktiepriset stillatående i spannet emellan lösenpriset på sälj- och köpoptionen förfaller optionsportföljen värdelös.

Covered call

Anta att en aktieägare i Hennes & Mauritz förväntar sig en sidles förflyttning i aktien under det kommande halvåret men inte är intresserad av att sälja sin position. Ett sätt att generera extra avkastning då är att ställa ut köpoptioner på H&M-aktien, alltså att erbjuda en annan investerare rätten att köpa H&M-aktier till ett förbestämt pris. Optionerna säljs och generar initialt en intäkt.

Men detta förpliktar också att leverera H&M-aktier till det överenskomna priset, vilket kan bli mycket kostsamt om aktiekursen stiger. Så länge aktiekursen inte stiger över lösenpriset har H&M-ägaren tjänat en bra ränta. Men om aktiepriset skjuter i höjden ökar också värdet på de egna H&M-aktierna, som då fungerar som skydd för de utställda optionerna. Därför kallas optionsstrategin Covered call.

Butterfly spread

En butterfly spread  innvolverar tre olika optioner. Vi beskriver scenariot med ett exempel. Två köpoptioner ställs ut med lösenpris X+3 kronor. Dessa är alltså värda premien, så länge aktiepriset inte överstiger X+3 kronor. Men de blir en börda om aktiepriset stiger högre än X+3 kronor.

En köpoption införskaffas med lösenpris X kronor och ytterligaren en med lösenpris X+1 kronor. Dessa ger rätten att köpa aktier vid aktiekursen X kronor, respektive X+1 kronor. Och blir värda pengar om aktiepriset stiger högre än så.

Optionsportföljen har begränsad risk och begränsad lönsamhet. Affären blir lyckosam om volatiliten förblir låg och aktiepriset håller sig mitt emellan högsta och lägsta lösenpriset. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -