Ford steg i NY efter vd-bytet

Börs USA-börserna avancerade på måndagen, med hjälp av bland annat ett fortsatt stigande oljepris.

 Industri och IT fanns bland de sektorer som gick starkast medan råvaror, finans och teleoperatörer gick svagare för dagen.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,4 procent till 20.895. Det bredare S&P 500 var upp 0,5 procent till 2.394 och Nasdaqs kompositindex 0,8 procent till 6.134.

Euron stärktes sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel sagt att valutan är "alltför svag" och ligger bakom överskottet i Tysklands utrikeshandel.

Oljepriset fortsatte att ticka uppåt, sedan Saudiarabien låtit förstå att samtliga länder som deltagit i den tidigare överenskommelsen om begränsad produktion var eniga om att förlänga avtalet till och med det första kvartalet 2018. WTI-oljan stärktes med omkring 0,7 procent, vilket innebar att WTI handlades till strax över 51 dollar fatet.

Donald Trumps pågående utlandsturné gav också eko på börserna: ett vapenavtal med Saudiarabien bidrog till att aktier inom försvarssektorn stärktes. Totalt skrevs under besöket avtal till ett samlat värde på mellan 300 och 400 miljarder dollar. Boeing och Lockheed Martin är två av bolagen som gynnas av avtalen.

"Med Trump på en turné är förhoppningen att vi får se färre nyheter under de kommande dagarna - det är en chans för vågorna att lägga sig", sade Andrew Sullivan, mäklarchef vid Haitong Securities, till Bloomberg News.

Bland enskilda aktier stack Ford ut med en uppgång på runt 2 procent. Före öppning bekräftade Ford att bolaget byter ut sin omdiskuterade vd Mark Fields. Ny vd blir Jim Hacket, känd som specialist på att vända utvecklingen inom företag, enligt Bloomberg News.

Qualcomm steg 2,8 procent sedan JP Morgan uppgraderat aktien till övervikt. Värderingen tar redan hänsyn till negativa effekter av den pågående dispyten med Apple, menar investmentbanken.

Advanced Micro Devices, som tillverkar mikroprocessorer och flashminnen, sjönk med drygt 3 procent efter en förnyad säljrekommendation från Citi.

Tyska Clariant har lagt ett aktiebud på det amerikanska kemibolaget Huntsman, värt omkring 6,4 miljarder dollar (55 miljarder kronor). Huntsmanaktien tappade 2 procent, medan Clariant avancerade drygt 3 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg med 2 punkter till 2,25 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -