Riskaptiten tillbaka på börsen

Markoveckan På aktiemarknaden återvänder nu riskaptiten efter den senaste Trump-krisen. På ränte- och valutamarknaden är man mer skeptiskt till att turbulensen verkligen är över.

Det blev stökigt på finansmarknaderna under veckan som gick när det började spekuleras kring en möjlig riksrättsprocess mot Donald Trump. Den svenska börsen backade med lite drygt 1,5 procent efter en rekyl uppåt under fredagen.

Nu ser det därmed ut som att riskaptiten är på väg att återvända och bland annat har börserna i Asien rört sig uppåt under måndagen.

Däremot fortsätter det givetvis att storma kring Trump och i förlängningen betyder det här sannolikt att det blir svårare för honom att bedriva en effektiv ekonomisk-politik. Så nu skruvar analytikerna på olika scenarier och vi ska inte räkna med att stöket på finansmarknaderna är över.

Att det fortfarande finns en underliggande oro för det som händer i USA syns bland annat på ränte- och valutamarknaden. Fortfarande ligger marknadsräntorna en bit under nivåerna innan Trump-krisen eskalerade och euro/dollar-kursen har stigit till 1,12 efter att ha varit nere i 1,08 i inledningen av förra veckan.

Det är en mycket kraftig kursrörelse ur ett historiskt perspektiv och sätter dessutom lite griller i huvudet på ECB. I veckan lär därför en hel del fokus hamna på hur Donald Trump hanterar den exposé bland utländska dignitärer som han är ute på. Hittills är rapporterna positiva.  

Viktigt för börshumöret blir sannolikt de preliminära inköpschefsindex för maj som rullas ut under tisdagen. Fortsatt starka siffror för EMU-området och en rekyl uppåt för USA är drömscenariot för hugade börsspekulanter.

På onsdag presenterar Konjunkturinstitutet sin senaste Konjunkturbarometer. Den förra var överraskande stark så en viss nedgång i maj-mätningen skulle inte förvåna. Det ska dock inte tolkas som att konjunkturen är på nedgång.

Under torsdagen håller OPEC sitt möte i Wien och inför detta har oljepriset (Brent) nu stigit till 53,8 dollar per fat efter att ha legat strax över 50-nivån i inledningen av förra veckan. Förväntningarna är därför högt ställda på att organisationen verkligen kommer överens om nya produktionsneddragningar eller i alla fall förlänger de som tidigare beslutats.

 

Måndag

Tomt på makroagendan. Fokus på hur Donald Trump hanterar sin fösta stora utlandsresa och hittills har rapporterna varit positiva efter talet i Saudiarabien som betyder en hel del för hur Trump kommer att uppfattas i den muslimska delen av världen.

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för maj rullas ut på bred front. Högintressant att se om siffrorna för EMU-området fortsätter att övertyga. Men ännu viktigare för börshumöret är att det amerikanska indexet visar tecken på att stärkas efter några, lite svagare månader. Håll också koll på det tyska IFO-indexet som bygger på ett betydligt bredare underlag och egentligen ger en bättre fingervisning om vart den tyska konjunkturen är på väg. IFO-index har överraskat positivt under senare tid.

Onsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Den sammanvägda barometerindikatorn väntas ha sjunkit tillbaka en aning efter en överraskande hög aprilsiffra. Det ska främst beror på en rekyl nedåt i industrin efter en riktig monstersiffra i april som faktiskt var lite svår att svälja. Går det verkligen så bra? Men fortsatt högkonjunktur är det som förhoppningsvis gäller och hushållshumöret väntas ha stigit. På kvällen publicerar den amerikanska centralbanken sitt protokoll från det senaste räntemötet och vi får e vink om hur troligt det är med en höjning i juni.

Torsdag

Finansmarknaden håller stängt. Ändå värt att hålla koll på vad som signaleras från OPEC-mötet i Wien.

Fredag

Japanska inflation är på uppgång och även om det är fortsatt låga inflationsutfall så jublas det säkert över att de ligger över nollstrecket. En signal om att det går åt rätt håll vilket även förra veckans tillväxtsiffror var ett tecken på nya. Nya reviderarde siffror över BNP-utvecklingen i USA lär inte lyfta börshumöret men det kan förhoppningsvis en rekyl uppåt för orderingången bidra till.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -