Politiskt kaos och nya rekord

Marknader Det har varit en turbulent vecka med politiskt kaos på andra sidan Atlanten. Det har påverkat alla tillgångsslag och vi hittar euron som vinnare tillsammans med olja och guld.

Euron gick starkt mot dollarn när det politiska spelet i USA var som intensivast. Euron handlades i veckan till den högsta nivån mot dollarn sedan oktober i fjol på 1,117.

Veckan började bra för S&P 500-index till, gräddan av de största och mest handlade amerikanska börsbolagen som på måndagen för första gången stängde över 2 400 - ny rekordnotering.

Lyckan var kort, senare i veckan bröt det ut politiks kaos kring President Trump i Washington och investerarnas oro ökade. Det fick de globala börserna att falla och VIX-index att skjuta i höjden.

Det har varit jämna nedgångar på börserna men en av de svagaste har i veckan är Stockholmsbörsen som backat med drygt 2 procent. Sannolikt vinsthemtagningar efter ovanligt stark rapportperiod med stora kurslyft.

Veckans värsting är Sao Paolo-börsen där huvudindexet Ibovespa under torsdagen sjönk som en sten med hela 8,8 procent, den största dagsnedgången sedan Lehmankraschen 2008. Den kraftiga nedgången startades av veckans andra politiska kaos på andra sidan Atlanten. President Michel Termer drogs under onsdagen i en stor mutskandal.

Brasiliens president Michel Termer

Efter flera veckors extremt låg volatilitet har VIX-index börjat röra sig uppåt betydligt, det är dock från extremt låga nivåer och trots veckans uppgång handlas index fortfarande långt under snittet på 20.

VIX-index som heter Market Volatility Index, är ett volatilitetsindex som speglar marknadens osäkerhet och kallas även ”fear index”. Den beräknas utifrån optioner på S&P 500 index och beskriver hur volatil marknaden förväntas vara de kommande 30 kalenderdagarna. Många tolkar förändringar i VIX på hur marknadens sentiment för risk förändras över tiden. 

På valutamarknaden har pulsen ökat i veckan. Det har varit stora rörelser efter Trump och fallande börser. Den amerikanska dollarn har tappat i värde och euron har tagit mark och agerat säker hamn.

Andra klassiska säkra hamnar som haft stor efterfrågan på sina valutor är den japanska yenen och schweizerfrancen. På andra sidan vågskålen hittar vi flera tillväxtmarknadsvalutor som brukar ta stryk när det blir ökad oro på finansmarknaderna. Det har de även gjort denna vecka, turkiska liran och sydafrikansk randen har intagit bottenplatsen på valutamarknaden.

Flera råvaror har haft en motsatt utveckling mot aktier. Guldet har haft en stark vecka i spåren på en svagare dollar och god efterfrågan från investerare då det brukar agera säker hamn vid politiks oro.

Brentoljan har haft den bästa veckan sedan mars. Det är flera faktorer bakom uppgången. Den viktigaste var sannolikt i måndags när Saudiarabien och Ryssland möttes och i ett gemensamt uttalande sade att de skulle göra allt vad som behövs för att få marknaden i balans. De rekommenderar därför en förlängning av produktionsbegränsningarna till utgången av mars 2018.

I mitten på veckan kommunicerade även Rysslands största oljebolag Rosnefts vd till oljemarknaden att de vill samarbeta med Saudiarabien för att fortsätta upprätthålla produktionsminskningarna, vilket ytterligare stärkt oljepriset.

Även den svenska 10-årsräntan har sjunk med hela 0,11 punkter till en ränta på 0,50 procent. Den tyska 10-åringwn har för ovanlighetens skull sjunkit mindre, med 0,08 procent till 0,35 procent.

Både korta och långa räntor har fallit som en sten i veckan. Investerarna har haft efterfrågan på den amerikanska 10-åringen. Räntan har backat till den lägsta nivån sedan presidentvalet och bottnade ut på 2,18 procent. De har även köpt den räntekänsliga amerikanska 2-åringen som sjunkit till 1,26 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -