Så gick Placeras medelriskfonder

Fonder/Utvärdering Placeras Fondlistor innehåller våra bästa köptips indelat efter fyra olika riskkategorier och omfattar drygt 30 fonder. Det är nu dags att utvärdera de fyra blandfonder vi har i kategorin medelrisk.

Trenden att investera i blandfonder som innehålleri både aktier och räntepapper, är fortsatt stark, Bara i år har över 13 miljarder kronor letat sig dit enligt statistik från Fondbolagens förening.

Källa: Fondbolagens Förening

I kölvattnet av det stora intresset har fondinformationsföretaget Morningstar skapat fler fondkategorier för kategorin blandfonder för att kunna ge mer rättvisa jämförelser.

Två av blandfonderna; Swedbank Access Mix och Carnegie Strategifond hör till kategorin som på svenska heter ”Blandfond – SEK, balanserad”, kategorin innehåller femtio fonder som investerar mellan 35 och 65 procent i aktier eller aktiefonder.

Balanserade blandfonder har lägre risk än aggressiva blandfonder som är den andra kategorin där AMF Balansfond och Cliens Mixfond B hör hemma, den kategorin innehåller knappt 45 fonder och har en aktiedel på 65-75 procent.

Tre av de fyra blandfonder som vi har med på Fondlistan med medelrisk har utvecklats bättre än genomsnittsfonden det senaste året.

Swedbank Robur Access Mix är en basfond som investerar som en indexfond och strävar efter att efterlikna sammansättningen av sina index. Fonden placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Utvecklingen det senaste året har varit bra. Fonden har stigit med drygt 14 procent jämfört med kategorisnittet på 12,9 procent till en lägre risk.

Vi behåller gärna våra köprekommendationer för Swedbank Robur Access Mix och vi gillar den låga förvaltningsavgiften på 0,2 procent per år.

För den som vill ta lite mer risk och bredda sin investering till Norden har vi spetsfonden Carnegie Strategifond.

Fonden förvaltas av erfarne John Strömgren som förvaltat fonden i drygt 20 år. Han fördelar kapitalet mellan aktier, obligationer och likvida medel.  Fonden har ingen förutbestämd fördelning mellan aktier och räntepapper.

Historiskt har John Strömgren lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Avkastning det senaste året har varit drygt 22 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittet 12,9 procent.

Köprekommendationen står fast. Förvaltarens höga aktivitet i sin fördelning mellan aktier och räntepapper tror vi kan vara till nytta om den starka aktiemarknaden skulle vika ner sig.

Bland de aggressiva blandfonderna har vi basfonden AMF Balansfond som i normalläget investerar cirka 60 procent av kapitalet i aktier och 40 i räntebärande värdepapper. Ränteinvesteringarna är främst svenska. Även aktiedelen har ett tydligt fokus på Sverige nästan 43 procent investerat i Sverige. USA väger näst tyngst med knappt 20 procent.

Fonden har stigit med 17,2 procent, vilket är lite minde än kategorisnittet på 17,4 procent. AMF Balansfond uppvisat bra avkastning i relation till risken som är 85 procent jämfört med kategorisnittet. Det gör att den riskjusterade avkastningen för fonden blir riktigt bra. Vi behåller vår köprekommendation.

Den sista fonden i Fondlistans riskkategori medelrisk är spetsfonden Cliens Mixfond B. Fonden har högre risk än AMF Balansfond. Placeringar är 95 procent i Sverige och resterande i Västeuropa. Stora bolag utgör 66 procent, småbolag 23,5 procent och medelstora bolag drygt 10 procent.

Avkastningen det senaste året är 18,3 procent och den har levererats till en lägre risk än kategorisnittet. Det tycker vi är en bra prestation och Cliens Mixfond B får fortsatt köprekommendation.

Vi är nöjda med fondvalen i kategorin medelrisk och för den som tycket att börserna har stigit lite väl mycket och vill minska risken kan man med fördel botanisera vidare i Placeras Fondlista bland lågrisk och medel riskfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank Robur Access Mix A Köp 267,79 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 282,17 -
AMF Balansfond Köp 271,10 -
Cliens Mixfond B Köp 2 606,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -