Årets värsta resevalutor

Makrokommentar Utlandsvistelsen ser ut att för de allra flesta bli lite dyrare i år än i fjol. Endaste ett fåtal länder har blivit billigare. Och det finns inte mycket hopp om en snabb kronförstärkning

Efter en tveksam inledning på våren ser det nu ut som att värmen är på väg samtidigt som det börjar bli dags att förbereda sig för semestern. Till skillnad från undertecknad, som planerar att tillbringa större delen av sommaren i trakterna av Avesta, så är suget efter utlandsresor stort hos den övriga delen av befolkningen.   

Avesta med omnejd

Enligt en undersökning genomförd av Ticket/Sifo planerar 47 procent av svenskarna att tillbringa en del av sommarsemestern utomlands. Lägger vi till andelen som i alla fall har små funderingar på göra sammalunda stiger andelen till runt 70 procent. I det sistnämnda fallet lär väl en del av beslutet hänga på hur sommarvädret utvecklar sig.

Ett problem för hugade utlandsresenärer är Riksbankens kamp för att försvaga den, redan i utgångsläget, svaga svenska kronan. En kamp som tagit sig närmast desperata proportioner under det senaste året, med minusränta och omfattande obligationsköp, och som dessutom varit lyckosam. Möjligen jublar exportföretagen men för genomsnittsvenskan ser utlandsvistelsen i år ut att bli ungefär 4 procent dyrare än i fjol. Kanske inte så mycket sett till hela reskassan men svider säker lite på marginalen.

Sen beror givetvis mycket för den enskilde resenären på vilket resmål man väljer.

I år, liksom tidigare år, är det till länder i Europa vi främst väljer att styra kosan.

Här dominerar euron som valuta och mot den har kronan försvagats med omkring 4 procent. Viktiga turistländer som Danmark och Bulgarien har dessutom sin valuta knuten till euron.

En uppstickare på den svenska turisthimlen under senare år har varit Island, även om landet ännu inte tagit sig in på tio-i-topplistan. Hit har det blivit väsentligt mycket dyrare att resa i år. Mot den isländska kronan har den svenska tappat nästan 30 procent. Ändå är den isländska kronan långt från topparna kring 0,13 SEK som den hade innan den isländska finanskrisen slog till med full kraft i inledningen av 2006.

Länder som i sin tur blivit billigare att resa i är Storbritannien och Turkiet. Det sistnämnda landet förlorar dock allt mer i popularitet i takt med politisk oro, terrordåd och flyktingströmmar. De resenärer som i sin tur återvänder till Storbritannien efter några års frånvaro kommer att uppleva en väsentlig skillnad eftersom pundet låg kring 13,50 kronor sommaren 2015.

Bland mer långväga resmål är USA överlägset populärast. Hit såg det i vintras ut att bli betydligt mycket dyrare att resa till som svensk. Sedan dess har en hel del hänt och den amerikanska dollarn är numera på nedgång även om den fortfarande är knappt 7 procent dyrare än i fjol. Hela den dollarförstärkning som valet av Donald Trump till ny president gav upphov till är numera mer än utraderad så frågan är hur stor fallhöjd som finns kvar?

New York, New York

Men visst skulle en eventuell riksrättsprocess mot Trump sätta ordentlig press på den amerikanska valutan. I ett sådant läge försvinner både skattesänkningar och infrastruktursatsningar samtidigt som den amerikanska centralbanken lär dra tillbaka eventuella planer på nya räntehöjningar.

Värt att notera är också att valutorna i allt mer populära och lite exotiska resmål som bland annat Brasilien, Indien, Thailand och Sydafrika har blivit klart mycket dyrare i år än i fjol. I flertalet fall sker dock uppgångarna från historiskt sett låga nivåer.

Den som väntar med att växla in kronan i hopp om att kronan ska stärkas har heller inte särskilt mycket att hoppas på som det ser ut i dagsläget. För trots en i utgångsläget undervärderad krona, övertygande konjunktursignaler och starka statsfinanser vägrar den uppgång som flertalet analytiker ändå räknar med kommer att ske, att infinna sig.

Nyckeln till kronans värdering ligger istället hos Riksbanken. Den som har riktig is i magen kan kanske avvakta Riksbankens nästa räntebesked som levereras den 4 juli. Mycket lite talar dock i dagsläget för att Riksbanken överger den väg man slagit in på. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -