Storinvesterarnas val: Teknikbolag och Europa

Fonder De globala fondförvaltarna väljer i första hand teknikaktier och Europa. Det visar en färsk investerarenkät.

Investerarna är mer optimistiska än på länge till ökade bolagsvinster. Man ser också ett drömscenario med ökad global tillväxt och låg inflation. Samtidigt håller man nettokassan på en fortsatt hög historisk nivå och rekordmånga tycker samtidigt att aktier börjar bli övervärderade, i nivå med år 2000.

Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare.

Aptiten för europeiska aktier är fortsatt på topp. Emmanuel Macrons seger i Frankrikes presidentval, satte igång ett rekordstort kapitalflöde till europeiska aktier, netto 58 miljarder kronor letade sig dit förra veckan.

"Inflödet till Eurozonen aktier är på den tredje högsta nivå någonsin. Vi tror att de europeiska inflödena kommer att ta en paus till fördel för USA" Ronan Carr, europeisk aktiestrateg på Bank of America Merrill Lynchs.

Det som talar för fortsatt intresse för europeiska aktier är sjunkande politisk risk, bra makrostatstik och en stark vinsttillväxt för europiska storbolag.

Förutom europeiska aktier är teknikbolag och banker de populäraste sektorerna att investera i. Investerarna föredrar också sällanköpsvaror och industrisektorn. Telekombolag och allmännyttiga bolag har minst intresse.

Undersökning fann att en tredjedel av investerarna är överviktade i teknikaktier. Det är till stor del för de positionerar sig för att de stora teknikbolagen under Trump-administrationen ska få ta hem upparbetade vinster från utlandet till en låg skatt.

Det stora teknikintresset har drivit upp både Nasdaq-index och S&P 500-index till nya rekordnivåer.

Men det finns en baksida med det stora teknikintresset. Flera investerar börjat tycka att värderingar där börjar bli lite väl höga. Det har gjort att den tekniktunga Nasdaqbörsen har seglat upp som den mest ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan bli trångt när investerna vill sälja.

De största hoten mot börsuppgången enligt enkäten är en ökad risk med minskad kreditutvidgning i Kina som kan leda till en kinesisk stimulansavmattning. Den risken har ökat betydligt den senaste månaden, 10 procent av investerarna i april rankade den frågan som största hotet. I maj var det 30 procent som såg rankade det högst.

Det tidigare största hotet mot börserna var problem inom EU. Den politiska risken har minskat betydligt i takt med valresultaten i Holland och det franska presidentvalet. 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -