Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignal för ett fastighetsbolag och ett teknikkbolag. Ett it-bolag får säljsignal.

OMX Stockholm PI har brutit taket i en stigande trendkanal vilket signalerar en starkare stigningstakt. RSI - som mäter styrka i uppgångar i förhållande till styrka i nedgångar - är över 70 vilket indikerar att momentum är positivt och att många investerare är på väg in på börsen.

Vid reaktioner tillbaka finns det stöd vid cirka 553-564 punkter och det saknas horisontellt motstånd över dagens nivå vilket öppnar upp för fortsatt uppgång.

Investtechs kort- och långsiktiga hausseindex ligger på 60 respektive 58 punkter vilket indikerar en övervikt av optimister bland både kortsiktiga och långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 68 procent, enligt Investtechs insiderbarometer, och andelen insiderköp för det senaste året ligger på 67 procent.

Maj har historiskt givit en genomsnittlig uppgång på 0,8 procent och juni en genomsnittlig nedgång på 0,3 procent. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt positivt på medellång sikt.

 

Fabege har stigit stadigt sedan inledningen av april. Kursen har passerat tidigare motstånd vid 152 och 159 kronor vilket innebär att investerare nu anser att aktien är köpvärd på högre nivåer än tidigare. Det öppnar upp för fortsatt uppgång innanför den stigande trendkanalen.

RSI är överköpt
. Detta visar att momentum i aktien är starkt och att kursen mycket väl kan stiga vidare på kort sikt. Vi bör se en nedgång i RSI-kurvan innan detta anses försvaga aktien
Investtechs rekommendation: Köp

 

CLX Communications ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Det innebär att investerare under en längre period valt att gå upp i pris för att säkra aktier. Historiskt har aktier i stigande trender presterat en meravkastning på 1,9 procentenheter på tre månaders sikt.

Inför att bolaget redovisar en delårsrapport den 19 maj har aggressiva köpare pressat upp kursen genom ett tidigare motstånd vid 123 kronor. På denna nivå har många investerare tidigare ansett att aktien varit dyr men brottet indikerar att det nu råder en övervikt av investerare som anser att aktien är värd mer än 123 kronor och det öppnar upp för fortsatt uppgång innanför trendkanalen.
Investtechs rekommendation: Köp

 

Enea har brutit golvet i en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt. Historiskt har aktier på Stockholmsbörsen som brutit golvet i horisontella trendkanaler presterarat en genomsnittlig underavkastning mot referensindex på tre månaders sikt.

Kursen har dessutom brutit ett tidigare stöd vid 75 kronor vilket öppnar upp för fortsatt svag utveckling.

Negativ volymbalans - hög volym på nedgångar och låg volym på uppgångar - försvagar aktien på kort sikt.

Insiderhandeln är negativ efter att flera försäljningar rapporterats under 2017 och slutet av förra året. Bland andra sålde vd Anders Lidbeck aktier till ett värde av cirka 4,2 miljoner kronor i slutet av februari.
Investtechs rekommendation: Sälj

 

Trender är ett centralt begrepp inom teknisk analys, och mycket använt av investerare som underlag vid köp och försäljning av aktier. Trendutveckling kan teoretiskt förklaras utifrån ekonomisk tillväxt i verksamheten och psykologiska förhållande bland investerare.

Enligt Investtechs Trendbibel – en sammanställning av över 20 års forskning på trender från de nordiska börserna – är trenden den ledande indikatorn och aktier i stigande trendkanaler har historiskt presterat en genomsnittlig meravkastning mot referensindex.

Genomsnittlig kursutveckling 66 dagar efter att aktier legat i stigande trender (blå kurva) respektive fallande trender (röd kurva) på Investtechs medellånga tekniska grafer. Bredden på det skuggade området motsvarar en standardavvikelse på genomsnitts-estimat – ju smalare variationsområde, desto bättre estimat. Genomsnittlig utveckling för referensindexet är den svarta kurvan. 

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -