Här är månadens vinnarfonder

Fondkommentar Minskad politisk oro har gjort europeiska fonder till vinnare den senaste månaden.

Flera av världens börser har haft en fortsatt positiv utveckling den senaste månaden mätt i svenska kronor. MSCI Världsindex har ökat med 1 procent. USA-börserna har en bra utveckling i mätt i dollar, men backat med 0,2 procent i svenska kronor.

Det hänger ihop med att kronan har stärkts mot dollarn med hela 2,4 procent men tappat 0,7 procent mot euron. Tillväxtmarknaderna har fortsatt att stiga med hjälp av fortsatt stora flöden till tillgångsklassen.

Det har i allmänhet varit en stark rapportperiod för många europeiska bolag och i synnerhet för flera cykliska svenska bolag. Tillsammans med överraskande bra makrostatstik som skapat ett stort sug hos de globala investerarna efter europaexponering, hittar vi de stora fondvinnarna i Europa.  

De europeiska börserna har utvecklats i genomsnitt procent 4,7 procent. vår egen Stockholmsbörs har lyckat gå lite bättre och avkastat drygt 5 procent den senaste månaden.

För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Det har varit en stor skillnad mellan vinnarfonder och förlorarfonder. Det skiljer över 17 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden.

Vinnarlistan består nästan uteslutande av länderfonder i Europa. Men det har letat sig in två fonder från Sydkorea. Inte så konstigt med tanke på att Seolbörsen har stigit med över 9 procent.

Precis som i Frankrike har det varit presidentval i Sydkorea och vinnare blev Moon Jae-in.

Moon Jae-in

Investerarna tror på fler stora reformer, bland annat bättre genomlysning hos börsbolagen. Bakom den starka uppgången finns teknikbolag med Samsung i täten. Fidelity Korea toppar fondlistan med en uppgång på knappt 10 procent. Vi hittar Invescos Korean Equity lite längre ner på listan.

Resterande del av vinnarlistan består av olika Sverigefonder och en Italienfond, Fidelity Italy.

Den svensk aktiemarknaden har varit urstark efter ovanligt starka kvartalsrapporter. Det har sannolikt gjort att flera utländska investerare hittat tillbaka till Stockholmsbörsen med en ökad riskaptit. Kategorisnittet för Sverigefonder har enligt Morningstar avkastat 5,7 procent. Det har uppenbarligen varit en bra månad för aktiv förvaltning.

Fondbolaget Spiltan tar storslam med Smålandfonden och Investmentbolagsfonden i topp. De har lyckats med över 9 procent i avkastning. Uppgången i fonderna har backats upp av stora uppgångar för rapporterande bolag som Inwido, Nibe samt Lundbergs, Industrivärden och Investor.

Resterande del av vinnarlistan utgörs av flera populära sverigefonder som Spiltan Aktiefond Sverige, Simplicity Sverige, och Didner & Gerge Aktiefond som tar tiondeplatsen med en uppgång på knappt 8 procent.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt börser med stor råvaruexponering och Kinafonder. En kombination av sämre kinesiskt makrostatstik och sjunkande kopparpriser har skapt viss oro för många basmetaller.

Överst på förlorarlistan har hittar vi East Capital China Environmental. Längre ner på listan finns Granit Kinafond.

De båda råvaruberoende länderna Australien och Kanada har haft sämst utveckling av de utvecklade börserna med nedgångar som spätts på med en allt svagare valuta.

Vi hittar flera australienfonder som har tappat mer än 3,4 procent. Kämpigast har fonden Inside Australien haft det, den har tappat knappt 5 procent. Kategorisnittet Australien och Nya Zeeland har backat 4,8 procent den senaste månaden.

Förutom prisnedgångar i basmetaller har även oljepriset backat med över 8 procent under månaden i amerikanska dollar. Det är inte det bästa klimatet för Moskvabörsen vilket gjort att Tundra Rysslandsfond haft en svag avkastning.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -