Rivstart för Cellavision

Aktieanalys Årets första kvartal var riktigt starkt för Cellavision. Hög tillväxt och stigande lönsamhet visar såväl marknadspotentialen som skalbarheten i bolagets affärsmodell. Trots ett rejält kurslyft finns mer potential i aktien.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 19 den 8 maj. Läs mer om Börsveckan.

Efter att Cellavision lämnat en omvänd vinstvarning för en tid sedan var det känt att årets första kvartal skulle bli starkt, och mycket riktigt så var rapporten som presenterades förra veckan riktigt bra. Omsättningen ökade med 60 procent, och särskilt glädjande var bra siffror från den viktiga amerikanska marknaden där omsättningen ökade med 104 procent, till 56 Mkr (27,6).

 

Även i Asien så är tillväxttakten enormt hög, men där bygger bolaget volym från en låg nivå, så det var mer väntat. Likväl så förefaller det som om bolaget nu börjar nå en större kritisk massa där, med en omsättning som nära nog trefaldigades till 14,8 Mkr (5,1). Den enda smolken i bägaren är att omsättningen i EMEA minskade med 13 procent till 22,3 Mkr (25,6). För att kontra den negativa utvecklingen i EMEA så förstärker Cellavision sina lokala organisationer i Frankrike och Tyskland. Men som sagt, vi vill främst lyfta fram utvecklingen i USA och Kanada där Cellavision arbetat under lång tid med att bygga en bra plattform och nu är det skördetid.

Vad gäller lönsamheten tog den ett rejält kliv upp med en rörelsemarginal som steg till 36,9 procent (23,9) och det visar på skalbarheten i bolagets affärsmodell där stigande volymer får rejält med genomslag i lönsamheten. Det är också en markant förbättring från fjärde kvartalet då rörelsemarginalen var 29,8 procent. Att öka rörelsemarginalen med drygt sju procentenheter sekventiellt är starkt.

Med så starka siffror faller det sig naturligt att fråga hur mycket potential som återstår. Men givet att penetrationen, bolagets starka marknadsandelar till trots, är relativt låg med en fragmenterad marknad finns fortfarande goda tillväxtutsikter. Därtill kommer geografisk expansion, inte minst i Asien (APAC) samt på andra utvalda marknader såsom Tyskland där bolaget nu bygger upp lokal organisation för att stödja fortsatt utveckling. Sist men inte minst så finns också en chans att bolagets satsningar inom veterinärmarknaden bär frukt.

 

Det är en marknad där vi ser konsolidering då stora aktörer förvärvar mindre och denna konsolidering betyder att det blir större och finansiellt starkare laborationer vilket torde gynna Cellavision. Som vanligt är det värderingen av aktien som är Cellavisions akillehäl, men givet den enormt starka inledningen på året är utsikterna för helåret ljusa.

Om vi antar en omsättningstillväxt för helåret kring 25 procent och en rörelsemarginal kring 35 procent, då skulle bolaget omsätta drygt 330 Mkr och göra ett rörelseresultat på 116 Mkr. Givet nettokassan på 148 Mkr så värderas rörelsen, givet en aktiekurs på 161 kronor, till 29 gånger årets förväntade rörelseresultat.

Det är skyhögt, dubbelt så högt som genomsnittet på börsen. Men så växer också Cellavision väsentligt snabbare än genomsnittsbolaget på börsen, och har därtill en stark finansiell position. Köprådet kvarstår.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
CellaVision Köp 177,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -