Asien-fonden med bredd och djup

Fondanalys Letar du efter snabbväxande länder att investera i men vet inte vilket? Då har Placera ett fondförslag.

För den som vill investera i snabbväxande länder men tycker man att enskilda länderfonder innebär en för hög risk så kan man med fördel välja en bredare ASEAN-fond.

Frihandelsområdet ASEAN är en förkortning av Association of South East Asian Nations. Det är en organisation vars mål är att öka den ekonomiska tillväxten i medlemsländerna som idag består av 10 länder: Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Thailand, Singapore, Myanmar (tidigare Burma), Kambodja, Laos, Brunei och Vietnam.

Genom att välja en bredare ASEAN-fond får man bättre riskspridning, både gällande aktiemarknadsrisk och valutarisk. Frihandelsområdet omfattar utvecklade länder (Singapore), flera tillväxtländer som Indonesien och Thailand, men även så kallade Frontier Markets (gränsmarknadsländer), alltså förhoppningsvis nästa generations tillväxtmarknader som Vietnam och Laos.

Det är en intressant mix av länder som erbjuder hela registret när det gäller mognadsgrad i ländernas ekonomi med Singapore som den väl utvecklade kapitalhubben med en stor finansmarknad.

Singapore skyline

Området spänner från stora infrastruktursatsningar och tillväxtstimulerande politik i Vietnam och Indonesien, till fortsatt transformering av ekonomin i det välutvecklade Singapore. Det kan vara en bra krockkudde om investerarkollektivet tappar intresse för tillväxtmarknader.

Det är en expansiv region som är beroende av bland annat Kina och Japan. Fast de inte är medlemsländer i ASEAN så koordineras ett samarbete i ASEAN+3.Det är ett forum för ekonomiskt samarbete där de tre östasiatiska länderna Kina, Japan och Sydkorea ingår. 

Flera ASEAN-länder driver en tillväxtvänlig politik och gynnas av att världsekonomi ser ut att växa mer än väntat. Den egna tillväxten stöds även av ökad inhemsk konsumtion i kombination med statliga investeringar. Exporten från tillverkningsindustrin ser god ut, även råvaruexporten gynnas av de allt högre råvarupriserna.

På minussidan har vi President Trump som är en riskfaktor med potentiellt ökade handelshinder. Även en starkare dollar i spåren av fler räntehöjningar än förväntat i USA, kan påverka regionen negativt.

För den som vill investera i regionen är utbudet av aktivt förvaltade ASEAN-fonder litet, det finns bara tre fonder i Avanzas utbud. ASEAN-fonderna har gått upp i genomsnitt knappt 10 procent sedan årsskiftet.

Placera rekommenderar en aktivt förvaltad Spetsfond för den som vill ta rygg på en ASEAN-förvaltare som avkastat betydligt bättre än index och fondkategorin de senaste åren.

JPM ASEAN Equities A förvaltas av Pauline Ng och Chang Qi Ong. De två förvaltarna får input från tre ASEAN-marknadsspecialister, totalt är det fem personer i teamet runt fonden.

Pauline Ng och Chang Qi Ong

De två har lyckats avkasta bättre än kategorsnittet av likande fonder och sitt jämförelseindex varje år. Det till en lägre risk.

Fonden investerar minst 67 procent av fondens tillgångar i aktier med säte i ett ASEAN-området eller företag som har den övervägande delen av sin ekonomiska verksamhet i ASEAN-länderna.

Av fondens kapital är knappt 28 procent placerat i Singapore följt av Thailand och Indonesien på 24-25 procent. Fördelningen mellan utvecklade länder och tillväxtmarknadsländer är 72 procent mot 26 procent. Resten är placerat i gränsmarknadslandet Vietnam.

Solceller i Vietnam

Fonden har en tydlig inriktning på storbolag, 88 procent. Drygt 9 procent är investerade i medelstora bolag och småbolag utgör resterande del.

Förvaltarna kombinerar en aktiv förvaltning med investeringar på medellång och lång sikt. Att förvaltningen är långsiktig är tydligt med den låga omsättningshastigheten i fonden, alltså hur många investeringar som byts ut varje år. 

Placeringsstrategin är utpräglad "bottom-up", vilket bland annat innebär att fonden investerar i bolag utan att ta hänsyn till något index. Förvaltningsteamets långsiktiga investeringar baseras till stor del på egen fundamental analys och företagsbesök. Fokus är på kvalitetsbolag med uthållig vinst och affärsmodell.

De medellånga investeringarna görs företrädesvis i cykliska bolag som har en katalysator i form av förändrad marknadssituation eller tydlig förändring i företaget som bör leda till högre lönsamhet och högre värdering.

Fundamental analys av ett begränsat antal bolag ger förvaltarna en bättre förståelse av bolagen de äger jämfört med en portfölj med många innehav. Detaljkunskap om bolag ger en bättre förståelse för de risker bolagen är exponerade mot än vad är möjligt i en bredare fondportfölj.

Portföljen är koncentrerad med drygt 70 innehav, jämfört med jämförelseindex på 346.

Fondens största bet är finanssektorn och cykliska konsumentvaror som står för 37 procent respektive 16 procent av det totala fondvärdet. De fem största aktieinnehaven utgör 24 procent av fondkapitalet. Flera små investeringar i många bolag ger en bra riskspridning.

Förvaltarna har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som de senaste tre åren på drygt 41 procent, betydligt bättre än kategorisnittet 32,5 procent. För den goda prestationen har fonden belönats med fem stjärnor av Morningstar.

Risken mätt i standardavvikelse är 13,3 procent för fonden, att jämföra med jämförelseindex på 13,4 procent och kategorisnittet på 13,6 procent.

Fonden förvaltar i dag knappt 4,4 miljarder kronor. Den årliga förvaltningsavgiften på 1,8 procent är inte låg, men lägre än kategorisnittet för ASEAN-fonder.

Placera rekommenderar köp av JPM ASEAN Equities A inom vår kategori Spetsfonder och vi gillar konceptet med en aktiv förvaltare som investerar efter egen analys och avviker från sitt jämförelseindex.

Att investera i en ASEAN-fond innebär en breddning av sparandet och fonden är utmärkt som komplement till en billig asiatisk indexfond.

Placera betonar att risken är hög och rekommenderar en lång sparhorisont på mellan 3–5 år, med en liten investering av den totala portföljen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
JPM ASEAN Equity A (acc) USD Köp 182,34 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -