Klyvmogen kursraket fortfarande köpvärd

Aktieanalys. Uppdelningen av B&B Tools närmar sig. Mycket har redan prisats in i aktien men med ökat förvärvstempo och trimmade marginaler tror vi det finns mer att hämta på lite sikt.

B&B Tools meddelade redan i början av 2016 att man avsåg att strukturera om verksamheten i två nya affärsområden. På aktiemarknaden kom detta snabbt att tolkas som att en uppdelning av bolaget var i antågande. Aktiekursen var vid det tillfället rätt nedkörd efter en lång utförslöpa.

Sedan dess har dock B&B Tools-aktien varit turboladdad. Uppdelningen av bolaget har bekräftats och väntas ske någon gång under 2017. B&B Tools har även varit aktivt på förvärvsfronten och kursen hade fram till bokslutsrapporten för några dagar sedan mer eller mindre dubblats på ett drygt år.

Bågen var således rätt hårt spänd när B&B Tools i dagarna skulle rapportera utfallet för sitt fjärde kvartal (januari till mars). När det visade sig att resultat, även justerat för engångsposter, var klart lägre än för ett år sedan kastade sig många aktieägare på säljknappen.

På pappret slutade kvartalet med en rejäl rörelseförlust, -35 Mkr. B&B Tools har dock reserverat 94 Mkr för fortsatta omstruktureringar inom Tools-kedjan och specificerar dessutom ytterligare 34 Mkr i kostnader för att skapa två separata rörelsesegment, färdiga för uppdelning.

Justerar vi för de båda engångsposterna blev rörelseresultatet 93 Mkr. Det är fortfarande en klar försämring jämfört med för ett år sedan då utfallet var 111 Mkr. Det är dock bland annat internvinster i varulager som var högre i fjol. Räknat på affärsområdesnivå var resultatet oförändrat.

B&B Tools har idag två affärsområden: Bergman & Beving och Momentum Group. Det sistnämnda är tänkt att knoppas av. Däri ligger butikskedjan Tools som finns på cirka 170 orter runt om i Sverige, Norge och Finland. Kedjan vänder sig till proffskunder och säljer järnhandelsprodukter och förnödenheter till huvudsakligen industri- och byggkunder.

Det är framför allt just Tools-kedjan som varit en återkommande huvudvärk för B&B Tools de senaste åren. Först var lönsamheten svag i den svenska delen och lagom tills att Sverige repade sig tappade istället Norge tempo. För tillfället genomför bolaget åtgärder inom hela Tools-kedjan för att lyfta marginaler och tillväxt.

I Momentum Group ingår även ett antal produktbolag samt Momentum Industrial som säljer komponenter till huvudsakligen svenska industriföretag på omkring 30 orter. Det har länge varit något av ett guldägg inom B&B Tools.

Sammantaget rapporterade Momentum Group 12 procent högre intäkter i bolagets fjärde kvartal. Organiskt var dock omsättningen oförändrad.

I området Bergman & Beving ingår en handfull bolag som tillhandahåller premiumprodukter till professionella kunder inom industri- och byggsektorerna. En stor del av försäljningen sker till Tools-butikerna men merparten går redan idag till externa kunder.

I takt med att Momentum Group förbereder sig för en egen tillvaro har dock försäljningen till Tools-kedjan minskat ytterligare och det påverkade den underliggande tillväxten negativt i fjärde kvartalet. Organiskt backade omsättningen ett par procent.

B&B Tools hade när finanskrisen slog till en nettoskuld på cirka 2 miljarder kronor. Det blev en tung post att jobba ned men bolaget har lyckats och nu har förvärvstempot tydligt höjts.

En handfull bolag köptes under fjolåret, inom båda affärsområdena. Nettoskulden var trots det fortfarande relativt låg vid utgången av fjärde kvartalet. Den summerade till 260 Mkr vilket bara är ungefär hälften av det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar.

Förvärvsutrymmet är således fortsatt gott och B&B Tools har också varit fortsatt aktivt på den fronten. Nyligen köptes nordens ledande tillverkare av säkerhetsskor. Vd Ulf Lilius skriver i bokslutsrapporten att den planerade uppdelningen av koncernen kan öppna upp nya affärs- och förvärvsmöjligheter.

Ulf Lilius, vd för B&B Tools

B&B Tools väntas som sagt delas i två bolag någon gång under det innavarande räkenskapsåret. Räknat som ett enda bolag väntas B&B Tools enligt databasen Factset öka omsättningen med 4 procent under innevarande räkenskapsår. Lönsamheten spås förbättras och snittprognosen för vinst per aktie ligger på 14,67 kronor.

Nästkommande år väntas omsättningen öka knappt 3 procent. Ytterligare lönsamhetsförbättringar väntas lyfta vinsten med 9 procent till 15,92 kronor.

De prognoserna innebär p/e-tal på 13,6 respektive 12,5 för de närmaste åren. Justerar vi för den starka balansräkningen värderas rörelsen till 10,8 gånger innevarande års väntade rörelseresultat.

B&B Tools har redan fått bra betalt för sina planer att dela upp bolaget. Aktien har som sagt rusat det senaste dryga året och många av de positiva effekter en uppdelning kan tänkas föra med sig har redan prisats in i kursen. På de nuvarande vinstprognoserna ser dock aktien fortfarande inte direkt dyr ut, särskilt inte om vi tar hänsyn till den låga skuldsättningen.

Vinstförbättringen i B&B Tools de kommande åren väntas huvudsakligen drivas av högre marginaler. Rörelsemarginalen väntas lyfta till nivåer som bolaget inte sett på länge. Det är inte orimligt att vänta sig med tanke på de lönsamhetsförbättringar vi sett i andra bolag som delat på sig. Det brukar finnas en hel del dödkött att kapa bort.

Den mer aktiva förvärvsstrategin är också en positiv faktor för framtiden som kan lyfta vinstprognoserna ännu ett snäpp. Vi tror sammantaget att B&B Tools har mer att ge för en lite mer långsiktig investerare. Vår köprekommendation kvarstår.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bergman & Beving B Köp 197,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -